IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече е факт и първият евтин 3D принтер за стоманени елементи

Той повдига отново темата за нелегалното производство на оръжие

16:32 | 15.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вече е факт и първият евтин 3D принтер за стоманени елементи

Група учени от Мичиганския технологичен университет са разработили евтин 3D принтер, който може да произвежда стоманени предмети, съобщава Telegraph.

До момента технологията за 3D печат беше съсредоточена главно върху производството на пластмасови предмети. Те се създават чрез топене на пластмастмаса и изграждане на твърди предмети от нея чрез наслагването на много тънки слоеве.

Екипът на Джошуа Пиърс, разработил новия 3D принтер, е използвал същия метод за създаването на обекти от стомана. Неговите части са на стойност под 1500 долара, което го прави много по-евтин от другите 3D принтери за стомана, предлагани за суми над половин милион долара. Благодарение на това принтерът, изработен в Мичиганския технологичен университет, е достъпен за домашна употреба.

Пиърс предполага, че е най-добре машината да се ползва предимно от специалисти, тъй като изисква по-голямо внимание към правилата за безопасност от обикновените 3D принтери с пластмаса. Ученият смята, че развитието на 3D принтирането може да помогне на хората в развиващия се свят, които имат ограничен достъп до промишлени стоки. Откритието може да намали драстично и разходите за научно оборудване.

„Малките и средни предприятия ще могат да създават части и оборудване по-бързо и по-лесно, използвайки безплатни проекти с отворен код, които могат да се свалят от интернет и които могат да направят революция в икономиката в полза на мнозина“, твърди Пиърс.

Той очаква бърз напредък на технологията и смята, че след месец някой ще е направил по-добър принтер от настоящия.

3D принтирането със стомана повдига отново въпроса за домашните огнестрелни оръжия. Тази седмица Конгресът на САЩ одобри 10-годишно удължаване на забраната от 1988 г. На преден план обаче излиза фактът, че 3D технологията за принтиране може да улесни домашното производство на огнестрелни оръжия.

Освен това Министерството на вътрешните работи актуализира правилата по Закона за огнестрелните оръжия от 1968 г., които забраняват производството, продажбата, покупката и притежаването на оръжия, изработени чрез създаване на техни компоненти, освен при притежание на лиценз за такава дейност.

От своя страна миналия месец калифорнийската инженерна компания Solid Concepts обяви, че е произвела първия метален пистолет, направен на 3D принтер.

Възможността хората да създават свои собствени метални оръжия у дома, с помощта на принтер, който струва по-малко от 1000 паунда, вероятно ще накара мнозина да се замислят за правилата за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Браво на хората!Догодина и принтер за органи ще направят. Само суровината трябва да изобретят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
тука се отваря сериозна ниша.... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
I
преди 10 години
World's first 3D printed METAL GUN:http://***.youtube.com/watch?v=JQy-8JUP49U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още