IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отново продава по-малко смартфони

За второ поредно тримесечие корейската компания разочарова анализаторите с финансовите си резултати

09:48 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Корейците разчитат на&nbsp;новия си модел&nbsp;<span style="font-size: 12px;">Galaxy S5. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Корейците разчитат на новия си модел Galaxy S5. Снимка: Ройтерс

Едно забавяне в растежа на продажбите натежава на печалбата на най-големия  в света производител на смартфони Samsung. Малко преди международния старт на продажбите на новата перла в короната Galaxy S5 южнокорейският конкурент на Apple отчита втория пореден спад в приходите си за тримесечие.

Приходите от продажби възлизат на около 53 трлн. вона през третото тримесечие, съобщиха от компанията днес, като с това Samsung не успя да отговори на пазарните очаквания, които бяха за 54 трлн. вона. През тримесечието, приключващо в края на декември, приходите спаднаха със 7,9% на годишна база.

Оперативната печалба спадна с 4,3% до 8,4 трлн. вона (8 млрд. долара) през трите месеца, приключващи през март. Година по-рано тя възлизаше на 8,8 трлн. вона, отчете във вторник базираната в Сувон, Южна Корея, компания. Средната оценка на 29 анализатора, съставена от Bloomberg, бе за печалба в размер на 8,3 трлн. вона.

Samsung не предоставя данни за нетната печалба или подробности за приходите по подразделения, а одитираните резултати предстои да бъдат съобщени по-късно този месец. Пълният тримесечен доклад ще бъде публикуван на 25-и април. 

Продажбите на продукти от високия клас се забавят поради насищането на пазара и дебюта на новия iPhone на Apple Inc., ограничавайки приходите на най-големия производител на смартфони в света, който в същото време се съсредоточава повече върху устройства с по-ниски цени.

„Първото тримесечие обикновено се характеризира като слаб сезон на продажбите за всички технологични компании", казва Со Хюн Чеол от базираната в Сеул анализаторска компания Shinhan Investment Corp. „Продажбите на смартфони от високия клас може леко да не отговорят на пазарния консенсус, защото вече не е тайна, че ръстът в премиум пространството се забавя".

Бързият ръст на световните продажби на смартфони ще отслабне през тази година, според неотдавнашна оценка на компанията за пазарни проучвания Gartner. През миналата година продажбите на смартфони в глобален аспект за първи път надминаха приходите от продажби на конвенционалните телефони. Gartner очаква, че през тази година ще бъдат продадени 1,2-1,3 млрд. смартфони в световен мащаб спрямо 968 милиона смартфона през миналата година.

Надеждите на Samsung сега се уповават на петата версия на блокбастъра Galaxy, който ще започне да се продава по магазините извън Корея в петък. Дебютът на вътрешния пазар е бил сдържан. Критиците се оплакват, че в новия модел липсват нови отличителни черти. Galaxy S5 струва с десет процента по-малко от предшественика си, въпреки че не се очаква производителят на iPhone Apple да представи нов модел преди септември.

Анализатори съветват Samsung да настъпи спирачките за разходите си. Според тях групата трябва да започне да пести от компоненти и маркетинг. В допълнение анализаторите съветват концерна да разработи продукти, които да се харесват на по-голяма потребителска база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още