IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bose дава Beats на съд заради нарушени патенти

Купеният от Apple производител на слушалки е нарушил запазени права на технологията за шумопотискане

13:36 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bose дава Beats на съд заради нарушени патенти

Американският производител на високоговорители и слушалки Bose е завел в края на миналата седмица патентно дело срещу Beats Electronic, предава CNBC. Компанията, която Apple придоби в края на май за 3 млрд. долара, е нарушила според иска пет запазени права в областта на потискане на шума в слушалките. Bose настоява за обезщетение и забрана за продажбата на редица продукти.

Ищецът се е обърнал не само към окръжен съд в щата Делауеър, САЩ, но също е подал и жалба до Комисията за международна търговия (ITC). Според иска компанията е понесла загуби по отношение на продажбите и печалбата, тъй като Beats неупълномощено е използвала нейни технологии. В своята 50-годишна история компанията била вложила "значителни суми в научни изследвания и развитие на патентовани технологии", които да  може да ползва в свои собствени продукти. Само в областта на техниките за потискане на шума Bose притежава 22 американски патента и 14 заявки за патенти. 

В жалбата Bose също така включва кратка история на развитието на своята технологии, която започва през 1978 г., когато основателят на фирмата инж. д-р Амар Босе е изпитал недоволство от своите самолетни слушалки и е решил да разработи по-добри от тях, които да неутрализират шума в самолета. Компанията е започнала да налага своята шумозаглушаваща технология още през 2000 г., когато е представила на пазара своя модел слушалки QuietComfort. В жалбата си Bose твърди още, че е дори е разработила подобни специфични военни слушалки.

„Тъй като Bose инвестира сериозно в изследванията и развойната дейност, както и поради репутацията на Bose, която се основава на нейните иновативни технологични продукти, то дълготрайният успех на Bose е в пряка зависимост от това дали компанията ще може да защити собствените си технологии чрез прилагане на своите права върху интелектуалната собственост“, се казва в иска. 

Особено в мобилната индустрия компаниите все по-често се обръщат към съда, за да защитават своите изобретения. По-специално дългогодишният патентен спор между Apple и Samsung през последните години привлече много силно вниманието на анализатори и пазарните участници. Bose и дъщерната на Apple компания Beats от своя страна са сред най-известните производители на слушалки, които разчитат повече на продукти от високата ценова категория.

В края на май Apple обяви придобиването на Beats Electronic за 3 млрд. долара. Производителят на iPhone обаче се интересува според анализаторите не толкова от слушалките на Beats, а от музикалната стрийминг услуга Beats Music. През миналата седмица при публикуването на финансовия си отчет за тримесечието Apple заяви, че планира да завърши придобиването през текущото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още