IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ напът да разрешат ползването на дрони за търговски цели

Федералната авиационна администрация обаче предлага разрешаването им при доста строги регулации

12:38 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малките безпилотни самолети (дрони) с търговска цел скоро може да станат все по-често срещана гледка в САЩ - но с много ограничения.

Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ публикува проект за правилата за одобряване на ползването на безпилотни летателни апарати с тегло до 50 килограма. Сред основните елементи на предложенията е и това, че дроните не бива да летят на по-голяма височина от около 150 метра, като това може да става само през деня и винаги в рамките на видимостта на пилотите на земята. По този начин обаче ползването им по начин, който Amazon планира под формата на възможни доставки на пакети, практически става невъзможно.

Според проекта всеки координатор на безпилотен самолет трябва да бъде най-малко на 17 години и да бъде лицензиран от FAA. За тази цел той трябва да се подлага на тест на всеки 24 месеца. Скоростта на малките безпилотни самолети не трябва да надвишава 160 км/час. Според Washington Post минидроните може да започнат да летят масово след около две години. 

Първоначално трябва да се осъществи обществена дискусия по предложенията, което ще бъде продължителен процес. FAA очаква в срок от три години след влизането в сила на закона до 7000 компании да поискат лицензи за ползване на безпилотен самолет. Досега органът по принцип забраняваше търговското използване на тези въздухоплавателни средства. Изключение има само за няколко фирми.

Браян Уин, главен изпълнителен директор на браншовата асоциация Association for Unmanned Vehicle Systems International, нарече предложението крайъгълен камък за споделяне на небето между пътнически самолети и въздухоплавателни средства с дистанционно управление. Той добави, че асоциацията ще даде по-подробен коментар след подробно проучване на предложението, за да се гарантира, тя то няма да е ненужно рестриктивно.

„Това е една добра първа стъпка в процеса, която ни доближава до осъзнаването на многото обществени и икономически ползи от технологията (на дроните)", каза Уин.

Според оценки на браншовата организация тази индустрия може да създаде 100 000 работни места и да създаде икономическа активност за 82 млрд. долара през първото десетилетие след пускането на търговски безпилотни самолети в небето.

Паралелно със законопроекта на FAA Белият дом публикува и директива от президента Барак Обама, според която американските власти трябва да разкрият как използват безпилотни летателни апарати в отделните щати. В допълнение за първи път се изисква информация за това, какво правят с властите с обемната информация, която тези полети с безпилотни самолети набират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още