IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba отчете огромна годишна загуба заради проблемите около Westinghouse

Американският партньор Western Digital пък предприе правни действия, за да спре продажбата на подразделението за компютърни чипове на Toshiba

13:28 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Toshiba, чието ядрено подразделение в САЩ Westinghouse подаде заявление за защита от банкрут, отчете нетна загуба за 950 млрд. йени (8,4 млрд. долара) за фискалната година до края на март, съобщава Bloomberg.

Резултатите на японския гигант в електрониката не получиха одобрението на одиторите за предишното тримесечие, след като бяха повдигнати съмнения около придобиването на американската компания за проектиране на ядрени централи CB&I Stone and Webster.

Базираната в Токио Toshiba нарече резултатите, представени в понеделник, прогнози заради липсата на одобрение от одиторите на компанията. Те обаче съответстват на обявените наскоро очаквания.

Загубата е почти двойна на 460-те млрд. йени (4,1 млрд. долара) за предишната фискална година.

Toshiba, чиито продукти включват компютърни чипове и домакински уреди, придоби Westinghouse през 2006 г. Президентът ѝ, Сатоши Цунакава, наскоро заяви, че стратегията, основаваща се на Westinghouse, е била грешка и обеща да не се насочва към нови ядрени проекти.

Toshiba се опитва да продаде бизнеса си за компютърни чипове, за да увеличи финансите си, но се замеси в спор с американския си партньор Western Digital, който настоява Toshiba да не продава подразделението на друг.

Western Digital заяви, че дъщерната ѝ компания SanDisk е подала искане за арбитраж към Международния арбитражен съд заради съвместни дружества с Toshiba, свързани с производството на флаш памети тип NAND.

Искането цели да спре продажбата от Toshiba без съгласието на SanDisk, твърдейки, че това е в нарушение на споразумението за съвместно дружество. Арбитражът ще се случи в Сан Франциско, се казва в изявление от неделя.

Да търсим решение чрез задължителен арбитраж не бе първият избор в опита ни да разрешим този проблем. Досега всички други наши усилия да постигнем решение обаче се оказаха неуспешни, затова вярваме, че сега правните действия са необходимата следваща стъпка“, каза главният изпълнителен директор на Western Digital Стив Мълиган.

Цунакава заяви, че според него Western Digital не може да блокира Toshiba.

Японската компания заяви още, че очаква да се завърне към печалба от 50 млрд. йени (442 млн. долара) през фискалната година до март 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още