IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei тества смартфон със собствената операционна система

Продажбите на струващия над 280 долара телефон може да стартират преди края на годината

08:29 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Huawei Technologies Co Ltd тества смартфон, оборудван с Hongmeng, саморазработената операционна система на компанията, който потенциално би могъл да се появи за продажби до края на тази година, съобщи китайският държавен вестник Global Times.

Пускането на смартфон, захранван от Hongmeng, ще означава важна стъпка за китайския Huawei - вторият по доставки производител на смартфони в света, тъй като действията на правителството на САЩ заплашват достъпа му до операционната система Android  на Google.

Устройството ще бъде на цена около 2000 юана (288 долара), съобщи в неделя Global Times, позовавайки се на неназовани източници. Това ще постави устройството в ниския ценови сегмент на пазара на смартфони.

Huawei не коментира темата пред Ройтерс. Преди това ръководителите на Huawei описаха Hongmeng като операционна система, предназначена за продукти, свързани с интернет на нещата. През миналия месец компанията заяви, че първите големи устройства, задвижвани от Hongmeng, ще бъдат нейната предстояща линия смарт телевизори с марка Honor.



Лидерите на компанията публично омаловажават възможността софтуерът да може да захранва смартфони. През миналата седмица на събитие, обявяващо резултатите на компанията за първата половина на 2019 г., председателят на Huawei Лиан Хуа заяви, че компанията предпочита да използва операционната система Android на Google за своите мобилни устройства и посочи Hongmeng като част от „дългосрочната стратегия на Huawei“.

Huawei е в центъра на геополитическото напрежение между Съединените щати и Китай от май, когато президентът Доналд Тръмп постави компанията в „списък на субектите“, което фактически възпрепятства американските доставчици да продават на каквото и да е било на компанията от Шънджън без специално разрешение. Тръмп даде знак, че санкциите ще бъдат облекчени, въпреки че подробностите за това остават оскъдни. Ако правилата продължат да се прилагат, Huawei може потенциално да загуби достъп до редовни актуализации за Android.

Приходите на Huawei през първата половина на 2019 г. нараснаха с 23%, отчасти поради силното вътрешно търсене на мобилните ѝ телефони. Докато продажбите на смартфони в чужбина се колебаят, доставките в Китай са се увеличили с 31% спрямо предходната година през тримесечието до края на юни, става ясно от компанията за пазарни проучвания Canalys.

Анализаторите приписват стабилното представяне у дома отчасти на високото качество на устройствата, които отдавна водят на китайския пазар за телефони от висок клас с Android, а отчасти и заради патриотизма сред потребителите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още