IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейският износ на ключови чипове за памет спада с намаляването на търсенето

А износът на технологии, който представлява една трета от общия експорт, е спаднал с 4,6% през август 

09:40 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на най-скъпите чипове за памет от Южна Корея се срина с най-бързия темп от 2019 г. насам, което показва задълбочаващия се спад в търсенето на технологии, които са от основно значение за световния икономически растеж.

Доставките на DRAM чипове (динамична памет с произволен достъп) са намалели с 24,7% спрямо година по-рано през август в сравнение с отчетения през предходния месец спад от 7%, показват данни, публикувани в петък от Министерството на търговията и цитирани от Bloomberg. 

DRAM представляват почти половината от корейския износ на чипове за памет и работят с процесори и други видове полупроводници за съхраняване и обработка на информация в широк спектър от електроника.

Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc., и двете базирани в Корея компании, контролират около две трети от световния пазар на памети. Техните приходи бяха засегнати през 2019 г., когато индустрията за чиповете за памет навлезе в цикъл на спад.

 


Корейският износ на технологии, който представлява една трета от общите доставки на страната в чужбина, е намалял с 4,6% през август на годишна база, сочат отделни данни на министерството. Стойността на доставките на смартфони, дисплеи и компютри се е понижила, тъй като потребителското търсене е отслабнало, заяви министерството.

Все по-голям брой показатели сочат, че световната индустрия за чипове се охлажда след годините на бум, дължащ се на пандемичното търсене на електронни устройства като лаптопи и таблети. Бързото затягане на политиката на централните банки с цел ограничаване на инфлацията също подхранва опасенията за рецесия.

Базираната в САЩ браншова организация Semiconductor Industry Association съобщи по-рано този месец, че през юли световните продажби на чипове са нараснали със 7,3% спрямо предходната година, което е седмият месец на забавяне. Отделно от това, според Susquehanna Financial Group, времето за доставка на полупроводници отново е намаляло през август.

Друга причина за охлаждането е икономическото забавяне в Китай, където правителството налага строг контрол върху разпространението на Covid-19. Износът на технологии за Китай е спаднал с 14,4% през август, съобщи министерството, като посочи сред основните фактори блокирането на търговията в Шанхай.

През миналия месец общият износ на Корея нарасна с едноцифрено число за трети месец, докато търговският дефицит достигна рекордни стойности поради отслабването на местната валута – вона, и високите разходи за енергоизточници. Страната все повече разчита на вноса на високотехнологично оборудване, а министърът на търговията Ан Дук Гюн заяви пред Bloomberg през тази седмица, че обезценяването на вона е по-скоро отрицателно, отколкото положително за търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още