IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насочването към сървърните чипове се отплаща на AMD

Компанията успя да надмине очакванията за печалбата си

13:02 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Advanced Micro Devices (AMD) се повиши по време на следборсовата търговия, след като експанзията в областта на сървърните процесори помогна на компанията за чипове да компенсира спада от пазара на персонални компютри през последното тримесечие, пише Bloomberg.

Печалбата за третото тримесечие надмина очакванията на анализаторите, а приходите от продажби успяха да изпълнят прогнозите. През настоящото тримесечие приходите ще достигнат около 5,5 млрд. долара, твърди компанията. Въпреки че прогнозата ѝ не изпълни очакваните 5,9 млрд. долара, това все пак е увеличение в момент, в който няколко от конкурентите на AMD записват спадове.

Главният изпълнителен директор Лиса Сю увери инвеститорите, че все пак се задава дълго преобръщане на бизнеса на производителя на чипове, подпомогнато от спечелването на пазарен дял. Компанията очаква приходите ѝ от продажби да нараснат с 14% през четвъртото тримесечие, за разлика от двуцифрените спадове, прогнозирани от конкурентите Intel и Nvidia.

„Вярваме, че ще продължим да увеличаваме дела си“ на пазара на центрове за данни, коментира Сю пред анализатори. „Планираме спрямо по-слабия пазар на персонални компютри през четвъртото тримесечие“, докато клиентите свиват запасите си, а компанията продава по-малко компоненти, допълва тя.

AMD и други производители на чипове записаха значителни борсови спадове през 2022 г. AMD и други производители на чипове записаха значителни борсови спадове през 2022 г.

Подчертавайки колко важни са станали сървърите за финансите на AMD, подразделението за центрове за данни на компанията отчете 45% ръст на приходите на годишна база. Той е помогнал да се компенсира влиянието на 40-процентния спад на приходите от звеното за компютърни чипове. Силното търсене на компоненти за гейминг конзоли - AMD доставя на Microsoft и Sony, е подкрепило приходите на гейминг подразделението с 14%.

Резултатите доведоха до 7,1% повишение на цената на акциите на гиганта по време на следборсовата търговия.

През октомври AMD предупреди, че представянето ѝ през третото тримесечие няма да изпълни очакванията, а други производители на чипове, включително Intel и Nvidia, дадоха мрачни прогнози за индустрията. Изправени пред разклатена икономика и ускоряваща се инфлация, клиентите и компаниите се отдръпнаха от покупките на компютри.

Въпреки това данните на AMD се оказаха по-добри от очакваното. Печалбата достигна 67 цента на акция през периода, като се изключат някои елементи. Анализаторите прогнозираха 65 цента на акция.

Инвеститорите търсят сигнали дали значителният спад на пазара на персонални компютри ще продължи и ще го върне до дъната преди Covid-19, или ще се успокои, достигайки по-високи нива. Възстановяване до нива от ранните дни на пандемията в момента изглежда малко вероятно. Сю твърди, че компанията очаква пазарът на персонални компютри да се свие с около 10% през 2023 г.

През третото тримесечие на тази година продажбите на компютри спаднаха с 15 на сто до 74 млн. броя спрямо същия период година по-рано, сочат данни на IDC. Индустрията се радваше на възход по време на пандемията, когато тенденцията за работа от вкъщи тласна нагоре търсенето на оборудване.

Под ръководството на Сю AMD стана по-устойчива на пазарните колебания, защото успя да си извоюва част от дела на по-големия си конкурент Intel с нови продукти. Но през третото тримесечие Intel заяви, че е успяла да си върне дела на пазара на персонални компютри. По думите на Сю AMD е решила да не намалява част от цените, както направиха нейните конкуренти.

Акциите на AMD завършиха търговията в Ню Йорк в петък на ниво от 59,66 долара за брой, като от началото на годината те са загубили 59% от стойността си. Предвид страховете от допълнително забавяне, които натежават над компанията, AMD е една от най-зле представящите се акции на производител на чипове през 2022 г. след четиригодишен възход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още