IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на компютри ще се върне към растежа в края на 2023 г.

Според IDC и Canalys много компании отлагат покупките, но ще се насочат към тях по-късно през годината

22:37 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jutharat Pinyodoonyachet/Bloomberg
Снимка: Jutharat Pinyodoonyachet/Bloomberg

Световните продажби на компютри се очаква да започнат да нарастват от края на 2023 г., а новият цикъл от подобрения в системите вероятно ще ускори растежа през следващата година, твърдят компаниите за пазарни проучвания IDC и Canalys, цитирани от Ройтерс.

Засегнатите от инфлацията и притеснени от потенциалната ресеция клиенти засега отлагат обновяването на компютрите си, но все пак ще го направят по-късно през годината, което ще доведе до ръст на пазара на персонални компютри, допълват двете фирми.

„Търговският сегмент има няколко двигателя на растежа, включително наближаването на края на поддръжката на Windows 10“, посочват анализаторите от IDC.

Възстановяването ще бъде подкрепено от скок в търсенето от образователния сектор на основните пазари, тъй като устройствата, внедрени по време на пика на пандемията, достигат края на жизнения си цикъл, твърди анализаторът на Canalys Ишан Дут.

„Очакваме забавените покупки да започнат да стимулират пазара в края на 2023 г., като инерцията ще се ускори през 2024 г.“, допълва той.

Индустрията за чипове също се очаква да се възстанови към края на първото полугодие след спада, който беше предизвикан от срив в търснето на електроника миналата година, тъй като ускорената инфлация накара потребителите да подходят по-внимателно към разходите си.

Продажбите на персонални компютри спаднаха с 16,5% до 292,3 млн. бройки през 2022 г., обяви IDC. През четвъртото тримесечие сривът беше с 28,1%.

Производителят на компютри HP записа 25% понижение на продажбите миналата година, последван от Lenovo и Dell Technologies, сочат данни на IDC. Apple е единственият производител в сектора, чиито продажби нараснаха през 2022 г., допълва компанията.

Цената на акциите на Dell и HP се срина съответно с 27% и 29% през 2022 г., докато при Lenovo спадът беше с 28%. При Intel понижението е по-голямо – 48%, а Advanced Micro Devices отстъпи с цели 55,5% през периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още