IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei Watch Ultimate – премиум часовникът, с който Huawei се прицелва в гмуркачи и катерачи

Часовникът спокойно може да бъде ползван от всеки, който търси надеждно устойство от висок клас

15:29 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

От години технологичният гигант Huawei Technologies не спира да разширява портфолиото си от умни часовници. Сега компанията стъпва директно в премиум сегмента с нов модел, наречен Huawei Watch Ultimate. Съвсем смело можем да кажем, че е добре да запомните това име, защото става дума за устройство, което впечатлява както с дизайн и функции, така и с цялостното усещане за висок клас придобивка.

Първо впечатление

Първото впечатление, което Huawei Watch Ultimate оставя у потребителя, е, че е масивен и изключително елегантен. В момента, в който отворите кутията, ще видите корпус с диаметър от 48,5 милиметра. Тук е моментът да предупредим, че часовникът едва ли ще стои добре на потребителите с по-тънки ръце, просто защото е наистина голям. Безелът му е керамичен, което означава, че по-трудно може да бъде надраскан, особено при ежедневна употреба. Основната конструкция е направена от сплав на аморфен цирконий, като този материал за първи път попада в умен часовник. До този момент той се ползваше основно от индустрията на добрите стари луксозни часовници. Същевременно Huawei е решила да заложи на керамика за гърба на устройството.

От дясната страна на часовника има два бутона, като единият е с въртяща се коронка. Отляво има трети бутон, който до голяма степен подсказва към кого е насочено устройството. От него се пуска режимът за гмуркане и този за планински преходи, наречен Expedition.

Всъщност часовникът се предлага в две версии, като разликата между тях е изцяло визуална. Моделът, който тествахме, носи името Voyage Blue, а в кутията му има две каишки – титаниева и гумена. Предвидена е и по-дълга гумена каишка, която е подходяща при гмуркане.

Huawei Watch Ultimate пристига с няколко каишки. Снимка Елена Кирилова/Investor Media Group Huawei Watch Ultimate пристига с няколко каишки. Снимка Елена Кирилова/Investor Media Group

Като цяло идеята е, че устройството може да се ползва както в случаите, в които потребителят иска да е по-официален, така и като по-спортен ежедневен аксесоар предвид функционалностите му. Категорично титаниевата опция създава усещането за по-премиум устройство. Вторият вариант, в който се предлага Watch Ultimate, е само с черната гумена каишка, като тази опция носи името Expedition Black и при нея липсва синият кръг около дисплея.

И тук Huawei се е постарала в избора на материали, защото гумените каишки са от специален материал, познат от традиционните часовници от висок клас. От компанията гарантират, че гумата е водоустойчива и се износва значително по-бавно от традиционните каишки. Предвид големината на часовника, фактът, че каишката от по-лека, категорично е плюс.

Екранът пък е покрит със сапфирено стъкло, което също е устойчиво на надрасквания. Самият дисплей е LTPO AMOLED и е с размер от 1,5 инча, като има честота на опресняване между 1 и 60 Hz.  Резолюцията пък е 466x466 пиксела, а 100-те нита яркост са напълно достатъчни, за да виждате добре случващото се на екрана, дори при по-висока осветеност. Добавена е опцията always-on за дисплея, което е добро решение, защото не се налага непрестанно да натискате бутони, за да го активирате. При ярко слънце няма проблем да виждате известията или приложенията, които ползвате.

Huawei Watch Ultimate. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Huawei Watch Ultimate. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Както обичайно, повече детайли за тренировките и данните, които анализира часовникът, можете да откриете през приложението Health на Huawei. Свързването на часовника става лесно, включително може да се осъществи с QR код, ако при сканиране устройството не бъде намерено лесно. В софтуерен план няма да бъдете изненадани. Часовникът работи с HarmonyOS – операционната система на Huawei. Ще видите добре познатото меню с приложения, а с единия от десните бутони можете лесно да приближавате иконките, за да ги видите по-добре. Компанията е предвидила възможности за избор между красиви дигитални циферблати, като част от тях са разработени конкретно за този модел.

Последна актуализация: 15:29 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Финанси виж още