IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung представи петото си поколение сгъваеми смартфони от серията Galaxy

Освен два нови телефона, компанията залага и на нови часовници, както и на таблети

14:14 | 26.07.23 г.
Снимка: Samsung Electronics
Снимка: Samsung Electronics

След като само преди няколко години идеята за сгъващи се смартфони предизвикваше еуфория и удивление у потребителите, днес Samsung представи петото си поколение сгъваеми устройства от серията Galaxy – Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5. С това корейският технологичен гигант се опитва да затвърди позицията си в този сегмент. Освен тях компанията представи и още няколко нови устройства, включително нови часовници и таблети.

Galaxy Z Flip5

Galaxy Z Flip5 е новият модел на Samsung, сгъващ се като мида, който е проектиран така, че лесно да се побира в джоба на потребителя. Устройството, което ще се предлага на цена от 2349 лева за вариант с 256 GB вградена памет и за 2579 лева с 512 GB памет, Z Flip5 разполага със защитен протектор на основния екран, който го предпазва при удари, а гърбът на устройството е с обновен също с цел издръжливост.

Освен че има IPX8, рамките са направени от Armor Aluminum и Corning Gorilla Glass Victus2, каквито има и върху задния панел.

Основните иновации, на които Samsung винаги акцентира на премиерите на сгъваемите си устройства, са свързани с пантите. Новата Flex панта е в нов вграден модул, който идва с двойна шина, намаляваща ефекта от външните въздействия.

Снимка: Samsung Снимка: Samsung

Новият Flex Window е с 3,78 пъти по-голям от този на предходното поколение, като предлага допълнителни опции за персонализиране, в това число с информационни и графични часовници. Идеята на Samsung тук е да даде възможност на потребителите да ползват повече устройството, без да се налага да го отварят всеки път. Вместо това могат да разчитат на външния екран за редица задачи.

Основният дисплей е 6,7-инчов FHD+ Dynamic AMOLED 2X, като има 120Hz адаптивна честота на опресняване. Резолюцията на Infinity Flex дисплея е 2640 x 1080. Външният екран, който е по-малък, е с 3,4-инчов Super AMOLED с 60Hz честота на опресняване и резолюция 720 x 748.

Samsung продължава да залага на компактността, като този модел тежи едва 187 грама.

Селфи камерата му е 10-мегапикселова, а устройството е оборудвано и с 12MP ултраширокоъгълна и 12MP широкоъгълна камера. Компанията е развила изкуствения интелект за камерата, за да предложи по-добри кадри, като отново изтъква способностите за нощна фотография чрез т.нар. Nightography – възможността снимките и клиповете, направени при ниска осветеност, да стават ясни и чисти. Алгоритъмът за обработка на сигнала на изображението (ISP), поддържан от изкуствения интелект, коригира всички визуални шумове, които обикновено развалят образите при слаба светлина, като в същото време подобрява детайлите и контраста на цветовете. Дори от разстояние снимките са по-ясни с 10-кратно цифрово увеличение, твърдят от Samsung.

В сърцето на устройството пък стои чипсет Snapdragon 8 Gen 2, както и 8GB RAM памет. Батерията пък е с капацитет от 3700 mAh. С кабел тя се зарежда до 50% за около 30 минути с 25W адаптер, но се поддържа и бързо зареждане. Телефонът предлага 5G свързаност, а потребителите ще имат възможност да избират между няколко цвята: мента, графитено, естествен памук и лавандула. Компанията е предвидила и няколко аксесоара, в това число прозрачен калъф за аксесоари, калъф с капак от еко кожа и други.

Снимка: Samsung Снимка: Samsung

Galaxy Z Fold5

Що се отнася до покритието и защитата на екраните и гърба, както и до пантата, при Z Fold5 Samsung залага на същите нововъведения като при Z Flip5.

Традиционно Z Fold моделите са по-големи, като новото поколение тежи 253 грама, а в разгънато състояние е с размери 129,9x 154,9 x 6,1 милиметра.

Вътрешният му екран е голям, 7,6-инчов Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex, с резолюция 2176 x 1812 и 374 ppi. Външният дисплей пък е 6,2-инчов Dynamic AMOLED 2X, чиято резолюция е 2316 x 904.

Последна актуализация: 14:30 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още