IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият смартфон на Huawei ползва повече произведени в Китай части от предишни модели

По данни на TechInsights Пекин се справя успешно в развитието на собствени технологии

21:22 | 07.09.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: James Park/Bloomberg
Снимка: James Park/Bloomberg

Новият висок клас смартфон на Huawei Technologies съдържа повече произведени в Китай чипови компоненти от предишни модели – сигнал за напредъка на Пекин в сферата на полупроводниците, твърди фирмата за проучвания TechInsights, която е разглобила устройството, предава Ройтерс.

„Изглежда, че повече от половината, може би две трети от силиция, е местно производство, а в телефоните, които виждахме преди две-три години, една трета беше местно производство. Това е друг наистина голям напредък, който са постигнали“, коментира Дан Хътчисън, който е анализатор в TechInsight.

Базираната в Отава фирма от миналия уикенд проучва части от Mate 60 Pro на Huawei. Компанията по-рано каза, че телефонът работи с нов развит чип, който най-добрият производител на полупроводници в Китай - SMIC, прави с помощта на усъвършенствата 7-нанометрова технология. Това е пробив за двете компании, които са засегнати от американските санкции.

"Това показва, че Китай може да е успял да навакса изоставането от най-добрите компании за чипове. Хората мислеха, че страната ще бъде спряна на 14 nm", коментира Хътчисън.

Анализатори спекулират за това колко скъпо е струвало на Huawei да направи пробива, разкрит миналата седмица, докато американският министър на търговията Джина Раймондо беше на посещение в Китай, и какъв би бил производственият добив на чипа, който се отнася до броя на използваемите чипове от всяка пластина и се отразява на производствените разходи.

Някои изследователски фирми прогнозират, че 7 nm процесът на SMIC има коефициент на добив под 50% спрямо индустриалната норма от 90% или повече, а ниският добив би ограничил доставките до около 2-4 млн. чипа, недостатъчно за Huawei да си върне предишното господство на пазара на смартфони.

Хътчисън обаче твърди, че „над 50%“ е постижимо според него, като посочва, че чипът е направен по много по-чист начин и е много по-компетентен от по-ранна итерация на 7 nm полупроводник, също направен от SMIC, който TechInsights е проверил миналата година.

Huawei и SMIC не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Бизнесът със смартфони на Huawei понесе тежък удар, след като САЩ започнаха да ограничават износа на технологии за компанията през 2019 г., а анализатори споделят, че телефонът може да отбележи първата стъпка в усилията на компанията да се опълчи на конкурента ѝ Apple.

Някои от първите потребители на телефона също публикуваха видеоклипове на телефона, съдържащ NAND чипове с флаш памет, произведени от южнокорейската SK Hynix Inc , която доброволно спря продажбите на чипове към Huawei, след като китайската фирма беше засегната от санкциите на Вашингтон.

„SK Hynix вече не работи с Huawei след въвеждането на ограниченията на САЩ срещу компанията и във връзка с този казус започнахме разследване, за да разберем повече подробности“, казва се в изявление на компанията. „SK Hynix стриктно спазва експортните ограничения на правителството на САЩ“, допълват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... възрожденче ... на чайниците им предстои да се наложат като технологичен полюс , което означава , да спрат да присвояват/крадат технологии , да започнат да измислят СОБСТВЕНИ полезни неща за човечеството , и да ги внедряват по взаимноизгоден за всички начин ... ДОСЕГА не са постигнали нищо от гореизброеното !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
До: andy *** = глaвичkaтa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
ФАЩисаните са жалки, много жалки!!! Влязъл им е, ама не много надълбоко, само ***!!! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още