IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващото пускане на телефона Mate 60 Pro сигнализира за завръщането на Huawei

Гигантът може да е успял да заобиколи американските санкции и да създаде 5G смартфон

15:08 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изненадващото пускане на модерен смартфон за над 900 долара от Huawei Technologies завладя китайската технологична индустрия, вдъхвайки надежди, че най-големите фирми в страната могат да преодолеят санкциите на САЩ, които очевидно са предназначени да осуетят техния възход.

Новият Mate 60 Pro, който тази седмица се появи за продажба онлайн, без много шум, разпали вълнение у китайските онлайн потребители, които видяха в това възраждането на Huawei след години на борба с американските ограничения върху софтуера и хардуера. Мнозина публикуваха снимки на екраните си и видеа, показващи бързата безжична връзка на устройството, което предизвика спекулации, че Huawei е успяла да създаде телефон с 5G свързаност.

Инвеститорите също се въодушевиха. В сряда акциите на над дузина китайски дизайнери на чипове, производители на оборудване и доставчици на Huawei повишиха стойността си с между 8 и 20 на сто. Ралито е породено от надеждите, че Huawei по някакъв начин е успяла да проектира, произведе и внедри 5G чип, способен да отговори на някои от най-добрите, които Америка може да предложи в момента, въпреки че азиатската компания няма достъп до модерни технологии и оборудване от различни играчи, включително Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Bloomberg News не е успял да провери достоверността на тази информация. На уебсайта на китайския телекомуникационен регулатор не се показват подробности за регистрация на модела, както се изисква за всички смартфони, продавани в страната.

Но потокът от онлайн публикации набра скорост, отчасти поради уникалния статут на Huawei като китайски лидер. В сряда новината оглави списъка с актуалните теми в социалната мрежа Weibo. Самият отклик изглежда подкрепя темата, подета от Пекин, че общонационалните усилия могат да доведат до пробиви в противодействието на САЩ.

Mate 60 Pro работи с процесор Kirin, проектиран от звеното за чипове на Huawei – HiSilicon, показват няколко видеа, циркулиращи онлайн. Онлайн медии пък писаха, че чипът ползва 5-нанометрова технология. Bloomberg News обаче не е успяла да потвърди колко развит е компонентът.

Не е известно китайски производители на чипове да са усъвършенствали толкова своите технологии. Huawei се беше запасила с такива чипове от TSMC точно преди санкциите на САЩ да я засегнат, но не е ясно дали Mate 60 Pro ползва части от стария инвентар на компанията.

Появата на смартфона съвпада с визитата на американския министър на търговията Джина Раймондо в Пекин и Шанай. Нейното министерство стои начело в налагането на ограниченията срещу китайски компании, включително Huawei.

„Този нов телефон е особено значим. Чрез него е ясно, че Huawei е успяла да изгради този модел само чрез снабдяване и производство по заобиколен начин. Независимо от това през какво е преминала, за да го постигне, Huawei е успяла“, коментира Шъ Дзънбо, фонд мениджър в Hangzhou XiYan Asset Management Co.

Акциите на китайските фирми за чипове и доставчиците на Huawei, включително Lontium Semiconductor, Cambricon Technologies и Anker Innovations Technology, повишиха стойността си с между 8% и 11%. Biwin Storage Technology и Guangdong Leadyo IC Testing записаха по над 20% ръст. Водещият китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp. пък се изкачи с 6,4% на борсата в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още