IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в сектора за чипове доведе до 42% срив на поръчките на ASML

Европейският гигант обяви, че средата остава динамична и предизвикателна

14:15 | 18.10.23 г.
Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Новите поръчки на производителя на машини за чипове ASML Holding са се свили през третото тримесечие на фона на спада в индустрията за полупроводници, оставяйки компанията все по-зависима от приходите от Китай, пише Bloomberg.

Резервациите за поръчки са намалели с 42% до 2,6 млрд. евро от юли до септември спрямо предходното тримесечие, обяви най-високо оценената технологична компания в Европа. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 4,5 млрд. евро.

Въпреки че ASML запазва значителен запас от поръчки, индустрията за чипове се забавя, след като инфлацията и страховете от рецесия нанесоха удар върху потребителските разходи. Приходите от продажби на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., най-големият клиент на ASML, са се понижили с 11% през третото тримесечие, сочат изчисления на Bloomberg. По-рано тази година ASML каза, че планира да забави процеса по наемане на кадри предвид случващото се.

Спадът в търсенето на други места превърна Китай в най-големия пазар на ASML през последното тримесечие, изпреварвайки Тайван. ASML, която е единствен производител на литографско оборудване, необходимо за производството на най-модерните полупроводници, записа скок на бизнеса в Китай тази година, след като производителите на полупроводници там увеличиха поръчките преди задаващия се експортен контрол.

Цената на акциите на ASML се понижи с близо 5% в Амстердам – най-големия спад от юли. Стойността на книжата беше с 4,3% надолу до 548,50 евро в 9:33 ч. местно време.

„Като цяло на макрофронта е доста динамично и доста предизвикателно“, коментира главният финансов директор Роджър Дасен.

Китай отговаря за 46% от приходите от продажби на ASML за третото тримесечие в сравнение с 24% за предходното тримесечие и 8% за периода от януари до март. Тайван отговаря за 24%, което е под достигнатите 34% през второто тримесечие.

„Нашите китайски клиенти казват: Щастливи сме да взимаме машините, които другите не искат“, коментира главният изпълнителен директор Питър Венинк по-рано тази година. „Защото техните фабрики са готови. Те могат да вземат машините“.

ASML попадна под прицела на американските усилия да ограничат износа на модерни технологии към Китай. По-рано тази година администрацията на Джо Байдън убеди нидерландското правителство да попречи на ASML да изпрати някои машини за ултравиолетова литография в Китай без преди това да получи лиценз. Нидерландските ограничения трябва да влязат в сила от 1 януари.

Тази седмица САЩ обявиха допълнителни ограничения на износа, които имат за цел да блокират достъпа на Китай до модерни технологии за полупроводници. ASML каза, че новите мерки ще засегнат продажбите ѝ там в средносрочен до дългосрочен план.

ASML вярва, че приходите ѝ за следващата година ще бъдат подобни на тези за 2023 г., коментира Дасен. „От друга страна, вярваме, че 2024 г. ще бъде ключова за подготовката ни за очаквания от нас значителен растеж през 2025 г.“

Приходите са на път да достигнат 6,7-7,1 млрд. евро през четвъртото тримесечие в сравнение с нетни приходи от продажби от 6,7 млрд. евро за предходния период, обяви нидерланският гигант. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват приходи в размер на 6,91 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още