IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Държавата ще работи за по-добра база и заплащане за българските учени

Премиерът откри новия български суперкомпютър „Хемус“

16:49 | 19.10.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата ще работи за подобряване на материалната база, вдигане на нивото на научните кадри и по-доброто им възнаграждение. Това каза премиерът Николай Денков по време на откриването на новия български суперкомпютър „Хемус“.

Суперкомпютърът е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на „Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии“, който включва система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Откриването се състоя в осми блок на „Научен комплекс – 1“ на Българската академия на науките (БАН).

„Познавам работата на колегите, от години те разработват нови алгоритми. Работят на много високо ниво и имат нужда от техника на високо ниво“, каза премиерът. Той посочи, че българските учени участват в разработването на нови методи и в сътрудничество с международната научна общност. 

На събитието беше открит и целият нов инфраструктурен комплекс. Той съдържа четири основни слоя, които включват ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, и ресурси за съхранение на данни; услуги и инструменти за работа на мултидисциплинарни научни общности.

Суперкомпютърът дава възможност за извършване на мащабни научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 6 месеца
този ни е ЧЕТВЪРТИ суперкомпютър . първият IBM Blue Gene /P беше класиран на 379 позиция в топ 500 в света за 2009г . вторият ни Авитохол в ИИКТ-БАН . третият Discoverer в софия тех парк , беше класиран на 91 позиция в топ 500 в света за 2021г . и сега този е четвърти ... мисля че не пропускам никой ... БРАВО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още