IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да разработи развити хуманоидни роботи до 2025 г.

Това се превръща в новия технологичен приоритет за властите в азиатската страна

12:25 | 03.11.23 г. 3
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

От години Китай има амбиции да поеме водеща роля в авангардните технологии – от изкуствения интелект до квантовите изчисления. Сега страната се насочва към още една сфера, позната от научнофантастичните книги и филми – хуманоидните роботи.

Страната си е поставила за цел да произведе първите си такива роботи до 2025 г., разкрива план, изготвен от Министерството на промишлеността и информационните технологии, пише Bloomberg.

Правителството ще подкрепя повече млади компании, фокусирани в тази сфера, ще определя индустриални стандарти, ще развива кадри и ще задълбочава международното сътрудничество.

Акциите на китайските компании за роботика поскъпнаха след обявяването на политиката, която добавя друго измерение в технологичната надпревара между двете най-големи икономики в света. Американски компании като Tesla и Boston Dynamics досега се радваха на предимство в технологията.

Китай, номер едно производител на електроника в света, се насочва към пробив в сeнзорите за ориентиране в околната среда, контрола на движението и възможностите за взаимодействие между машина и човек, обяви министерството. Правителството насърчава използването на изкуствен интелект в роботиката и призовава за повече изследвания и разработки.

Документът, разкриващ повече за политиката, не включва много подробности, но изтъква големите амбиции на Китай. Страната иска до 2027 г. хуманоидните роботи да мислят, учат и да бъдат иновативни. Освен това планира да създаде надеждна система за индустриална верига за доставки, която да поддържа тяхното производство.

Цената на акциите на Ningbo Zhongda Leader Intelligent Transmission и Miracle Automation Engineering се повиши с дневния лимит от 10%. Ръст на борсата записаха и Siasun Robot & Automation и Shenzhen Sunwin Intelligent.

Предвижда се хуманоидните роботи да се справят с все повече задачи, които в момента се изпълняват от хора – от събиране на хранителни стоки до работа в опасна среда. Редица американски компании имат водеща роля в тази област. Tesla разработва хуманоидния робото “Optimus”, а Boston Dynamics – „Atlas”. Преди три години южнокорейската компания Hyundai Motor Group придоби контрол над Boston Dynamics в рамките на сделка за 1,1 млрд. долара. Тази година калифорнийският стартъп Figure набра 70 млн. долара за разработването на хуманоиден робот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Знаех си, че няма да пропуснеш да се хванеш. *Омрел*, не-омрел - като шарран на басттунн. Ам-ам. Чакаме и Бомбашка да го хапне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... ти па с твоя омpел кренвирш де се буташ в редичката с швепса ... марш в третата редичка на сбърканите с олабени (цензура) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
Звучи като анекдот. Малко ли са им 1.5 млрд. естествени био-роботи, дето и сега едвам се побират на територията, та сега и изкуствени? Едва ли ще са им по-евтини от сегашните на полето и из фабриките. Вероятно ги планират само за експорт за развития Запад, където закъсват за работна ръка, сиреч - нова, още по-критична зависимост от Китай. Шегичка, да не вземе някой да ми се хване (за швепса).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още