IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom очаква AI търсенето да компенсира слабостта на други части от бизнеса ѝ

Въпреки че бумът на изкуствения интелект подхранва търсенето на оборудването на Broadcom, компанията се сблъсква с по-бавни продажби в някои сегменти

11:39 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Broadcom, която е доставчик на чипове за Apple и други технологични компании, прогнозира, че разходите за изкуствен интелект ще стимулират растежа ѝ по-бързо от очакваното тази година, въпреки че слабото търсене в други области натежава върху продажбите на полупроводници, пише Bloomberg.

Подразделението за чипове на компанията отчете приходи от 7,39 млрд. долара за първото фискално тримесечие, като не успя да изпълни прогнозата за 7,7 млрд. долара, дадена от анализатори. Все пак производителят на чипове се насочва към постиганеот на приходи от продажби за 50 млрд. долара през фискалната 2024 г., която приключва през октомври. Това е в съответствие с по-ранната прогноза на компанията.

Въпреки че бумът на изкуствения интелект подхранва търсенето на оборудването на Broadcom, компанията се сблъсква с по-бавни продажби в някои сегменти, като телекомуникациите например. Това вреди на бизнеса ѝ с чипове. Междувременно продажбите на инфраструктурния софтуер надминаха прогнозите на анализаторите.

Цената на акциите на компанията, която нарасна с 26% тази година, се понижи с 1% по време на следборсовата търговия, след обявяването на новината. Книжата на конкурента Marvell Technology също поевтиняха след края на борсовата сесия, засегнати от по-слаба прогноза. Компанията също е сред онези, които се очаква да спечелят повече от по-големите разходи на бизнеса за изкуствен интелект.

Пред анализатори главният изпълителен директор на Broadcom Хок Тан коментира, че разходите за изкуствен интелект ще се засилят през тази година. Базираната в Калифорния компания сега очаква това търсене да формира 35% от нейните приходи от чипове за фискалната 2024 г. спрямо по-ранна прогноза за 25%.

Невероятният борсов ръст на Nvidia през последната година накара инвеститорите да търсят други компании, готови да спечелят от AI. Broadcom не произвежда чипове като тези на Nvidia – такива, ползвани за обучение на големи езикови модели, които захранват инструментите за изкуствен интелект. Вместо това прави изключително важни мрежови компоненти и се занимава със специален дизайн на полупроводници. Това я прави неразделна част от гигантските центове за данни, които обработват натоварванията, свързани с изкуствения интелект.

Въпреки липсващите прогнози за приходите от чипове Тан казва, че търсенето на мрежовите продукти за AI центрове за данни е силно и че големите доставчици на облачни изчисления настояват да ползват персонализираните ѝ чипове с изкуствен интелект. Те „стимулират растежа в нашия сегмент за полупроводници“, коментира той в изявление.

Печалбата на Broadcom за първото тримесечие възлиза на 10,99 долара на акция, като се изключат някои елементи. Анализатори прогнозираха 10,42 долара на акция за периода, който приключи на 4 февруари. Общите приходи са нараснали с 34% до 11,96 млрд. долара спрямо средна прогноза на анализаторите за 11,8 млрд. долара.

Търсенето на софтуер е помогнало да се компенсират продажбите на полупроводници, които са по-слаби от очакваното. Подразделението за инфраструктурен софтуер е отчело приходи от 4,57 млрд. долара, надминавайки прогнозата за 4,33 млрд. долара. Broadcom спря да дава тримесечни прогнози, докато интегрира и преструктурира софтуерния гигант VMware, който придоби.

Тан изгради една от най-големите компании в индустрията за чипове чрез поредица от придобивания. Освен това диверсифицира бизнеса, като навлезе в софтуера – усилие, подкрепено от скорошната сделка за VMware. Интеграцията на компанията ще отнеме година и ще струва около 1 млрд. долара, включително разходите за съкратените служители, посочва Тан.

Broadcom предоставя ключови компоненти за iPhone на Apple, проектира персонализирани чипове за Google и е най-големият доставчик на мрежови компоненти, които насочват трафика между компютрите в центровете за данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още