IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon Communications и Vodafone си стиснаха ръцете за дела във Verizon Wireles

Излизането на Vodafone от САЩ ще бъде умен ход, само ако след това бъде направено нещо смислено, твърди фонд мениджър

10:47 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Verizon Communications и Vodafone си стиснаха ръцете за дела във Verizon Wireles

Вече е официално - американският телеком Verizon Communications се съгласи да купи 45-процентния дял на Vodafone в американския мобилен оператор Verizon Wireless за 130 млрд. долара - най-значимото придобиване в сектора на телекомите за последното десетилетие. И нещо повече – една от най-големите сделки в корпоративната история въобще.

Verizon Wireless е най-големият мобилен оператор в САЩ със 100,1 млн. клиента и около 73 400 служители. Седалището на компанията е във Башинг Ридж, Ню Джърси. Приходите за 2012 г. възлизат на 75,9 млрд. долара.

Сега стартиралото излизане на Vodafone от САЩ ще променили значително контурите на компанията. В резултат ще бъде създаден по-малък концерн, който ще е не толкова печеливш и ще е по-зависим от основната си дейност в Европа.

През последните 20 години Vodafone тръгна на пазар и вече е представен в около 30 държави на различни континенти. При това Vodafone също така осъществи и най-скъпата придобивка в индустриалната история: В разгара на „новата икономика“, през 2000 г. групата плати за германския мобилен оператор Mannesmann 203 млрд. долара. Сега обозримото рационализиране вече доведе до спекулации, че самата британска група вече може да се превърне в цел за поглъщане.

Основните и важни акционери на Vodafone не са единодушни за това какво следва да прави Vodafone с получените пари. Сред вариантите са нови придобивки, намаляване на дълга, обратно изкупуване на собствени акции и инвестиции в областта на безжичните мрежи.

Излизането от САЩ ще бъде умен ход, само ако след това бъде направено нещо смислено, казва пред Ройтерс фонд мениджър, който моли да не бъде назован. "Най-лошият сценарий би бил, ако Vodafone вземе парите и върне цялата сума на акционерите. Тогава ще имаме една забележителна компания, която обаче не се движи напред".

Подробности за сделката между Verizon и Vodafone вижте във видео материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още