IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кoe е общото между Маргарет Тачър и Шиндзо Абе?

Или кои са останалите допирни точки между Желязната лейди и премиера на Япония освен стратегиите им за растеж на икономиката

09:34 | 22.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кoe е общото между Маргарет Тачър и Шиндзо Абе?

Хората в Япония и в чужбина виждат много сходства между страната на Изгряващото слънце сега и Великобритания през 60-те и 70-те години, когато кормилото на управлението държеше Маргарет Тачър. Тогава Англия бе наричана "болният човек на Европа". Публичният дефицит бе надуван в полза на социалната държава.

Маргарет Тачър, заемала поста министър-председател на Великобритания от 1979 г. до 1990 г., е позната като жената, въвела мерките за строги икономии на Острова и предприела редица реформи за съживяване на икономиката, страдаща от стагфлация (състояние на икономиката, характеризиращо се нисък темп на икономически ръст, инфлация и безработица – бел. ред.)

Част от ключовите идеи на Желязната лейди са били насочени към борбата с инфлацията и безработицата, пише списание Time. В края на 70-те години инфлацията в Англия е била около 20%. По време на своя мандат, известен като „Тачъризъм“, тя успява да намали държавните разходи и да увеличи данъците.

В момента и Япония преминава през период на реформи. Премиерът Шиндзо Абе е изградил стратегия за растеж и развитие на икономиката на страната, станала популярна с названието „Абеномика“.  Планът на Абе за икономическо възстановяване включва експанзионистична парична политика и мащабни фискални разходи.

Предложените мерки за растеж включват създаването на специални икономически зони, стимули за подкрепа на частните инвестиции и участие на жените в работната сила, както и дерегулация в някои сектори. Самата Тачър също е била привърженик на дерегулациите и в частност – във финансовия сектор.

Шиндзо Абе също е загрижен за инфлацията, но неговата цел е да бъде повишена. И той предприе данъчни реформи – вдигна данъка върху продажбите, но за сметка на това възнамерява да намали корпоративния данък.

Наистина – много са приликите между управленията на двамата лидери. Дори самият Абе гледа на Тачър като на свой ментор.

Въпросът е дали Абе може да постигне успеха на Маргарет Тачър? Среща ли трудности и какво възнамерява да направи? Отговорите на тези въпроси и още за приликите между Тачъри и Абе – вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Добре, но не точно това беше предмета на коментара ми. Малко сравненията между Татчър и Абе не бяха убедителни. Освен, че (на думи) всички искат растеж и "да се подобрят нещата", другото не е много общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 10 години
Статията на колегата Свилен Колев се базира на разработка на TImes - както е и коректно цитиран като източник. Стремим се анализите да обогатяваме с видео съдържанието на Bloomberg, които, разбира се, не преписваме, защото имаме сключено споразумение за ползване на материалите им. Поздрави и хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Абе вярно че преписвате от Блумбърг. Ама Tacher VS Abe значи Тачър срещу Абе. В статията пишете, че Тачер намалила разходите и увеличила разходите, а Абе увеличил печатането и разходите. Тачер се е борила срещу инфлацията, а абе срещу дефлация (пак от статията). Общото май между двамата е само, че правят реформи май. Самите реформи нямат НИЩО общо. А според мен Абе не само, че няма да успее, а ще загроби Япония. Свилен Колев не заслужава хонорар за тази статия според мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още