IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на акциите в САЩ ще продължи да изпреварва това на златото

Глобалните борсови индекси ще нараснат с 18% до края на 2014 г., смятат експерти

10:25 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Поскъпването на акциите в САЩ ще продължи да изпреварва това на златото

Ръстът на цените на американските акции изпреварва този на златото с най-силните темпове от Азиатската криза през 1997 г. Точно както и тогава, американската икономика се възстановява от рецесията, по време на която цените бяха под натиск. Разликата сега е, че възстановяването се подкрепя от програмата на Федералния резерв за неограничените финансови стимули.

Широкият индекс S&P 500 достигна рекордни нива, а златото – традиционно възприемано за инвестиционно убежище, е на път да отчете първия си годишен спад от началото на XXI век. Водещият американски борсов индикатор се представя по-добре от ценния метал, като го изпреварва с най-силните темпове откакто наблюдавахме отливът на капитали от Югоизточна Азия преди 16 години.

От началото 2013 г. индексът S&P 500 нарасна с 23% и затвори на исторически връх от 1 760 пункта в края на миналата седмица. Очакванията на анкетираните от Bloomberg анализатори са индикатора да достигне ниво от 1 900 пункта до края на 2014 г.

Тенденцията се потвърди и при търговията в понеделник, когато S&P 500 продължи възходящото си движение. Колкото до златото, очакванията са, че то ще задълбочи спада си, който от началото на годината е с 19% до ниво от 1 350 долара за тройунция. Прогнозата на експертите е, че цената на благородния метал ще падне до 1 175 долара през 2014 г.

Не само американските акции обаче са печеливши. От UBS предвиждат, че азиатските индекси ще добавят още 5% към стойността си до края на тази година. Според експертите на банката ако американската икономика продължи да се възстановява, това ще има позитивен ефект върху страни като Южна Корея и Сингапур.

Същевременно от City Group пък изразиха становището, че глобалните борсови индекси ще нараснат с 18% до края на 2014 г.

Повече за движението на пазарите може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още