IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин продължава да е „родина“ за технологичните стартъпи

Столицата на Германия стана домакин на авторитетната конференция Techcrunch Disrupt

14:32 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Берлин продължава да е „родина“ за технологичните стартъпи

Нови предприемачи – нововъзникващи компании и хипстъри – никъде в Европа няма такава истерия по тази тема, колкото в Берлин. А преди дни и най-важната конференция за инвеститори от интернет бизнеса намери място в града - TechCrunch Disrupt.

Ансгар Обернхолц дори е подготвил нов специалитет в своето ъгълово кафене на Rosenthaler Platz – Sankt Obernholz. То е едно от най-важните места за дигиталната сцена в Берлин, до такава степен, че прави впечатление, ако някой не е отворил своя Macbook на масата пред себе си. Новите гости Обернхолц нарича „фенове на стартъпите“. „Те са изключително мъже", казва той. „Те не искат секс, а фигури като основателя на SoundCloud". 

Тази платформа междувременно се превърна в основен център в мрежата за обмен на музика. В началото, през 2007 г., неговите основатели са дерзаели по дизайна на сайта си именно в Sankt Obernholz. Това е началото на една вълна: Берлин днес се счита за столица на стартиращите компании на Германия, за една от дигиталните горещи точки в Европа.

Съвсем видим е възходът на Берлин като крепост на интернет компаниите. Затова не е чудно, че столицата на Германия е домакин и на Techcrunch Disrupt – конференцията, считана за най-важната среща за технологии и стартиращи компании. За първи път тя се състои в Европа, и, разбира се, в Берлин, както пояснява организаторът Майк Бъчър, цитиран от Berliner Zeitung.

Въпреки че в Берлин вече е налице клъстер за стартиращи компании, и личности като инвеститорa във Facebook Питър Тийл засвидетелстват по-голям потенциал, отколкото на всеки друг технологичен център в Европа. Лондон или Париж разполагат с много по-големи натрупвания на интернет компании, да не говорим за Силициевата долина. McKinsey наскоро класира Берлин на пето място в Европа по отношение на дигиталните метрополии, а в световен мащаб – на 15-то място.

Повече за съперничеството между Берлин и Лондон вижте в материала на Bloomberg! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още