IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин – беден, но секси и за IT бранша

Как германската столица се превърна в магнит за стартиращите технологични компании

09:20 | 08.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В офиса на Wooga - един от големите производители на игри за социални мрежи. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

В офиса на Wooga - един от големите производители на игри за социални мрежи. Снимка: Investor.bg

Може би изглежда наистина поразително, че икономическото бъдеще на Германия се моделира в бившата "ивица на смъртта" до Берлинската стена. Тук, в района на градския център, на мястото на бивша пивоварна, се намира огромен футуристичен офис комплекс, който ще служи за епицентър на процъфтяващата сцена на берлинските стартъпи (стартиращи проекти).

Финансиран от Investments JMES, базиран в Берлин сийд инвеститор, в партньорство с компанията за недвижими имоти S + p Real Estate, този проект носи името "The Factory". Идеята е да се съберат утвърдени интернет фирми, стартиращи компании в ранен стадий и кредитори, за да образуват център на бъкащ творческа енергия и търговски възможности хъб.

Като място за креативни хора, където те да се срещнат и да обменят идеи, фабриката предлага ресторанти, фитнес зала,  барбекю, бирария, баскетболно игрище, както и аудитория на покрива, след като приключи ремонтът ѝ по-късно тази година. 

Няколко компании вече са се преместили през последната година: социалната платформа за споделяне на музика SoundCloud има офис там, както и платформата за управление на задания 6Wunderkinder, а разработчикът на Firefox – Mozilla, има планове да се премести в сградата през тази година.

В сравнение със Силициевата долина германският интернет пейзаж е все още в зародиш. Но и сцената на Берлин, т. нар. „Silicon Allee", започна да привлича вниманието на международната общност. Интернет гигантът Google се присъедини към The Factory, обявявайки, че планира да субсидира стартиращи фирми с малко над 1 млн. евро чрез схемата си "Google for Entrepreneurs" през следващите три години.

Образът на Берлин като "беден, но секси" - термин, измислен от кмета Клаус Воверайт, е част от причините за този бум, разказа пред Investor.bg проф. Щефан Грос-Зелбек, ръководител на „Innovation and Entrepreneuership” в Alexander von Humboldt Institute for Internet and Society, който е финансиран от Google.

През последното десетилетие градът, подпомогнат от своята репутация като жизнена и достъпна културна метрополия, привлича безброй малки фирми от цял свят, казва той. По думите му само през последната година 500 нови такива компании са се присъединили към екосистемата на германската столица.

От 2008 г. насам повече от 2000 нови ИТ компании са стартирали дейността си в Берлин. Част от капитала им идва от т. нар. Crowdfunding - сравнително малки инвестиции от хора, които се надяват на добра възвръщаемост в рамките на няколко години. Според проучване на градската бизнес федерация около две трети от компаниите очакват ускорен растеж през 2013 г., а 85 процента планират да наемат повече персонал. 

Фирмите за рисков капитал (VCs), включително известният американски финансист Дейв МакКлър, също са започнали да признават потенциала на Берлин. Connect Ventures, базирана в Лондон компания, е инвестирала в берлинската компания за търговия във Facebook Ondango, а Founders Fund и основателят на PayPal Питър Тиел подкрепят ResearchGate, който се стреми да бъде социалната мрежа за учените.

Германската столица не е изолиран случай. Високотехнологични стартиращи фирми никнат по всички краища на страната – по около 9000 на година. През 2011 г. в Германия началото е положено за над 8000 нови компании от сферата на високите технологии, като 50% от тях са в сферата на IT услугите, 43% предлагат софтуер, а още 3 на сто – хардуер.

Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 11 години
И публикуваната снимка е порно. При това толкова "хард", че на участника в сцената са му закрили очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Може би не си от ИТ индустрията?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
mapto
преди 11 години
Пропаднаха ми всякакви представи за употребата на думата "секси". Може да е от годините, но намирам за трудно да се възбудя от град, пък било то и немскоезичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още