IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов ли е развитият свят да поеме вината за климатичните промени?

Фискалната реалност в САЩ и другите развити страни няма да го позволи, заяви американски представител

12:25 | 18.11.13 г. 2
Готов ли е развитият свят да поеме вината за климатичните промени?

Докато филипинското правителство продължава тежката си битка с последствията от опустошителния тайфун Хайян, експерти започват по-детайлно разглеждане на причините за разразилата се буря.

Повечето учени се обединяват около тезата, че глобално покачване на температурите ще предизвика повече интензивни бури в бъдеще. И докато установяването на причините за всяка една буря е доста труден процес, то множеството анализатори отдават засилването на природните катаклизми на цялостното изменение на тренда на климата на Земята.

Новите климатични реалности поставиха Филипините и други развиващи се страни в капан. Бедните страни често понасят отговорността за последиците от изменението на климата. В голяма част от случаите обаче техните икономики изпитват затруднения при финансирането за инфраструктура и образование, които биха могли да спомогнат за намаляване на щетите от бедствия като Хайян.

Днес много анализатори и защитници на проблемите с околната среда настояват богатите страни да положат усилия в намаляването на въздействието на изменението на климата в целия свят. По думите им индустриалните страни трябва не само да платят част от разходите, но и да поемат отговорността за изменението на атмосферните условия.

С оглед обаче на тенденцията правителствата в развитите страни да изпитват затруднения с публичните си финанси, не изглежда да има ясен път за разрешаване на проблемите. Въпреки всичко това не пречи на филипинските власти да опитват да убедят света в необходимостта от реформи.

Говорейки през сълзи филипинският представител в Междуправителствената комисия по промените в климата към ООН Надерев Сано помоли делегатите да стигнат до "смислена" резолюция относно борбата с изменението на климата. Речта му бе посрещната с овации, но дали ще има развитие по въпроса не знае никой.

САЩ изразиха дълбоки резерви относно приемането на вината и отговорността за изменението на климата.

"Ние не възприемаме идеята за вината", заяви специалният пратеник на САЩ по въпросите за промените в климата Тод Стърн.

По думите му няма вероятност за промяна в цялостното равнище на публично финансиране от развитите страни в скоро време. "Фискалната реалност в САЩ и другите развити страни няма да го позволи. Ние трябва и ще се стремим да продължим да покачваме разходите си за климата, но е важно, че всички ние виждаме това като проблем".

САЩ обещаха да участват в програмата на ООН за финансиране, която цели да заделя 100 млрд. долара годишно за подготовка за промените в климата в развиващите се страни. Въпреки всичко официално потвърждение на ангажимента все още липсва.

Повече за щетите от тайфуна Хайян може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Ние трябва и ще се стремим да продължим да покачваме разходите си за климата, но е важно, че всички ние виждаме това като проблем" - Маймуните затова са маймуни - каквото им "сготвят", това ще "ядат" - чрез Субективизма, даже по желание - критичност, анализ и обективност няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
САЩ са готови да печатат още зелени хартийки, които маймуните да колекционират и така да потребяват много повече ресурси от другите.Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още