IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ напът да разрешат мобилните телефони в самолетите

Официалното разрешение обаче не значи незабавно ползване на телефони и таблети

15:52 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ напът да разрешат мобилните телефони в самолетите

Скоро едно от последните убежища на шумните разговори с мобилни телефони вероятно ще изчезне: Пътниците на американските самолети скоро ще получат разрешение да провеждат телефонни разговори с мобилни устройства във въздуха. Компетентният орган - Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), възнамерява да предложи в средата на декември отпадане на забраната, но среща съпротива от авиокомпании и стюардеси, предава Bloomberg.

От дълго време експертите смятат, че забраната е прекомерна, но сега поне пътниците на американските авиокомпании ще могат да използват своите мобилни телефони по време на полета. 

„Време е да преразгледаме нашите ограничителни и остарели разпоредби", се казва в изявление на FCC. Нейният главен изпълнителен директор Том Уилър твърди, че технологиите вече са толкова напреднали, че мобилният телефон може да се използва по време на полетите без риск за безопасността на полетите.

Още по време на среща на 12-и декември FCC възнамерява да приеме ново правило, според което използването на мобилни телефони и таблети в 3G и 4G мрежи ще бъде разрешено по време на полет. При излитане и кацане обаче устройствата трябва да останат изключени или да бъдат пускани в режим „самолет“.

Въпреки това обаче ще измине най-малко една година, преди пътниците да имат право действително да се обаждат по време на полети. Първо американската Федерална авиационна администрация ще трябва да даде одобрението си. Освен това американските авиокомпании трябва да решават за себе си дали ще позволяват разговори на своите пътници - и евентуално трябва да подобрят своите машини.

Че това ще се случи, далеч не е сигурно. Delta Airlines обяви, че няма да позволи ползване на мобилни телефони по време на полети дори и след одобрение от FCC. Причината са "непреодолими резерви" на клиентите за това как ще протича обратната връзка. United Continental и Southwest Airlines също изразяват скептицизъм.

Освен това американският браншови съюз на стюардесите вече изрази своето безпокойство. Разговори по мобилни телефони биха могли да забавят спешните мерки, а освен това предложената мярка ще означава огромна отговорност за стюардесите, които ще трябва да се уверяват, че пътниците не осъществяват връзка с мобилни мрежи по време на излитане и кацане. 

Още корпоративни новини вижте в репортажа на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още