IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кения се бори с бракониерите да запази популацията си от носорози

През последната година африканската страна изгуби 70 носорога, или над 10% от всички екземпляри

12:38 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кения се бори с бракониерите да запази популацията си от носорози

В националния парк Езеро Накуру в Кения правителството използва хеликоптери, за да събира, проследява и маркира популация от носорози, която изчезва бързо.

През последната година африканската страна изгуби 70 носорога, което е значителен брой предвид общата популация от около 640 животни.

Кризата с бракониерите се подклажда от процъфтяващия световен пазар за незаконни диви животни. Център на търговията с бивни от носорог Виетнам. Един рог може да бъде продаден за 3 000 долара заради предполагаемите си лечебни свойства, включително идеята, че лекува рак.

Добре организирани, изключително опасни престъпни синдикати снабдяват азиатския пазар, докато контрабандистите пробягват до по-сложни методи. Сега властите усъвършенстват ответния удар с амбициозен план да преместят и маркират носорозите с постоянни микрочипове, които някой ден биха победили нелегалната търговия.

За да защити носорозите, кенийското правителство е закупило 1 000 чипа, което е повече от броя носорози.

Агенцията за дива природа на Кения използва очила за нощно виждане, за да хваща бракониери, както и други сложна техника. Властите разчитат и на нещо по-старомодно, за да е сигурна, че видът ще оцелее. След като са маркирани, носорозите се местят на безопасно място в други паркове в Кения, където да се чифтосат с противоположния пол, за да позволят на майката-природа да свърши своето.

Повече може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още