IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само един интернет не стига

Защо Google купува Nest и навлиза в нови за онлайн концерна територии

18:11 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само един интернет не стига

„Автоматизацията на домакинствата е една от най-големите възможности за бизнес, когато става дума за повсеместен интернет, който ще свърже всичко", заяви анализаторът от Wedbush Шуям Патил пред Ройтерс. С придобиването Google предприема важна стъпка в тази стратегия. „Въпреки че Nest Labs изглежда, че се е фокусирал само върху термостати и противопожарни аларми, не е неразумно, ако Google прехвърли с времето тази технология и върху други устройства".

Nest изгражда не само хардуер, но разработва и интелигентен софтуер за контрол. Така например джаджите се напасват към навиците на жителите: ако няма никой у дома, те понижават температурата, на път за вкъщи обаче нагревателят може да бъде засилен. Също така е възможен и ръчен контрол чрез смартфона. В допълнение се използват датчици за движение. Например, ако алармата за дим писне по време на готвене, достатъчно е да се размахат ръце пред Nest устройството, за да бъде изключена алармата.

Съчетанието на данни на Google и Nest може обаче да възбуди силната критика на скептиците. Не случайно Nest подчерта в публикация в блога си, че данните ще продължат да се използват изключително за експлоатацията и подобряването на устройства и услуги.

Но това не е всичко – в момента Nest разработва нов, свързан с данните бизнес: стартиращата компания ще помогне на близо 20 комунални оператори в енергийния мениджмънт, съобщава списание Forbes. Тя ще поеме в определени часове управлението на отоплителни и охладителни системи на клиентите си, като по този начин ще контролира натоварването на мрежите. По този начин в бъдеще Google ще засили ролята си в мениджмънта на енергетиката, подчертава Forbes.

Google придобива и много талантливи кадри: главният изпълнителен директор на Nest Тони Фадел е създал в тясно сътрудничество със Стив Джобс iPod, прародителят на iPhone. През 2008 г. 44-годишният мъж си взима сбогом от хардуер гиганта и посвещава себе си и свой колега на преоткриването на топлинните термостати и детектори за дим. През 2010 г. той основава Nest. В изявление изпълнителният директор на Google Лари Пейдж специално подчертава „невероятния екип", който сега се намира в семейството на онлайн концерна.

Около 280 души вероятно сега ще могат да се съсредоточат повече върху продукта. „Прекарах 90% от времето си за изграждане на инфраструктурата на компанията", каза Фадел пред американския блог GigaOM. "Не можех да използвам достатъчно време за това, което правя с най-голямо удоволствие – да правя продукти и потребителско преживяване". Защото Nest трябва да продължи да работи като независима марка. Но ще има и по-голям общ план, подчерта Фадел.

Особено при разработването на хардуер Google може да има нужда от малко помощ, защото продуктите на интернет групата не са толкова успешни, колкото на конкурента Apple. Нейната дъщерна компания Motorola – най-скъпото придобиване в корпоративната история – все още не успява да се конкурира добре със своите смартфони срещу противниците. Въпреки това обаче все по-широко разпространение намира операционната система Android.

Холният компюрът Nexus Q, който трябва да стриймва онлайн видео по телевизора, се оказал провал въпреки шумната реклама и дори не се появи на пазара, а очилата Google Glass все още не се предлагат в открита продажба, защото не е ясно, дали има икономически смисъл да се произвеждат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още