IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Янев: Реалистично е да очакваме 2,5% ръст на икономиката и инвестициите

Към настоящия момент са подадени 14 заявления за сертифициране на инвестиционни проекти

12:52 | 11.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ст. Янев: Реалистично е да очакваме 2,5% ръст на икономиката и инвестициите

За 2016 г. е реалистично да очакваме 2,5% ръст на икономиката и почти същите резултати в сферата на инвестициите. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Той си е поставил за цел тази година агенцията да удвои резултатите си от миналата.

„През 2015 г. имахме 6-годишен рекорд, 22% ръст на инвестициите. Определено трябва да се гордеем с това, но същевременно и да не се успокояваме. Зададохме добре темпо благодарение на политическата и икономическата стабилност. Макроикономическите показатели на България са много добри, трябва да запазим това темпо, за да реализираме това, към което се стремим – висок икономически ръст“, коментира той.

Стамен Янев посочи, че основно инвестициите се правят в секторите машиностроене, производство на части за автомобили, IT и аутсорсинг. 

Той даде за пример намеренията на голяма аутсорсинг компания, която планира разширение на бизнеса си във Велико Търново. Насочваме част от инвестиционните намерения към по-малки градове, например Видин, за да се изравнят различията между регионите, обясни Янев.

Към настоящия момент са подадени 14 заявления за сертифициране на инвестиционни проекти, което би следвало да доведе до около 400 млн. лв нови инвестиции в следващите 3 години и над 3 000 нови работни места. Те със сигурност ще се  реализират. Има и заявени намерения от 28 инвеститори, но засега с неподадени заявления. Те още проучват ситуацията.

Голяма част от проблемите на инвеститорите са известни на всички, коментира Стамен Янев. По тези проблеми се работи и специален доклад се очаква до началото на април да мине през МС.

За съдебната реформа Стамен Янев каза, че основните проблеми са бавното съдопроизводство и субективното отношение на съда към гражданскоправни спорове.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
BulgariaChina
преди 8 години
Господин Янев отново лъже инвеститори.Премиера г-н Борисов и министъра на Икономиката г-н Лукарски и зам. министър Везиева заедно с г-н Янев директор на БАИ отново не изпълниха обещанията си!!Преди една година по време на Бизнес Форум на тема Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност беше зададен въпрос от Лъчезар Динев председател на Българо - Китайска търговско промишлена палата във връзка с невъзможността на Български компании да осъществяват своята обичайна дейност в Европейският съюз поради факта, че са собственици или се управляват от лица от трети страни. Това нарушение вече 9 години на 7 члена от договора от Лисабон и е пряка дискриминация към Българските компании. Вторият казус е свързан с 80 годишен инвеститор от Китай, чийто иновативен проект е сертифициран като Клас А, но не получава писмо то МИ за потвърждение на тази инвестиция, което е нарушение на ЗТР и ЗЧРБ. Може да прослушате видео записа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още