IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуерто Рико e пред фалит

Страната няма да може да изплати 370 млн. долара дълг, заяви губернаторът на острова

19:59 | 02.05.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пенсионирани учители в Пуерто Рико протестират през март. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пенсионирани учители в Пуерто Рико протестират през март. Снимка: Архив Ройтерс

Властите на Пуерто Рико, което има статут на свободно присъединила се територия към САЩ, няма да могат да извършат планираното за днес плащане в размер на 370 млн. долара, заяви губернаторът на острова Алехандро Гарсия Падиля, цитиран от Ройтерс.

„Позволете ми да се изразя напълно ясно, че това бе твърде трудно решение. Бихме предпочели да имаме правна основа, позволяваща ни да преструктурираме дълговете по-организирано", допълни Падиля. 

Става дума за задължения от общо 422 млн. долара, които са на пруерториканската банка за развитие. От тях 22 млн. долара са лихви и властите на острова планират да ги платят. За преструктурирането на още 30 млн. долара е постигнато споразумение, но останалите 370 млн. долара, по думите на губернатора на острова, не могат да бъда изисквани.

Гарсия Падиля каза, че тези плащания ще бъдат спрени.

След това най-вероятно срещу Пуерто Рико ще бъдат заведени съдебни искове. Общият държавен дълг на острова е близо 70 млрд. долара. През последните месеци властите се опитваха да разработят план за преструктурирането му, но усилията им не се увенчаха с успех.

През юни 2015 година губернаторът на Пуерто Рико заяви в интервю за New York Times, че островът не е в състояние да изплати изцяло държавния си дълг. Той допълни, че възнамерява да поиска от многобройните кредитори смекчаване на условията по изплащането, което означава отсрочване на някои плащания до 5 години или пък значително удължаване на текущата програма по погасяване на кредитите. 

През последните години растежът на икономиката на Пуерто Рико беше изкуствен, подвластен на сериозната задлъжнялост. В резултат на това страната обяви, че няма да плати облигационното си задължение в размер на 422 млн. щатски долара с падеж 1 май. През август миналата година имаше подобен случай, като сумата тогава беше 58 млн. долара. Преди месец имаше промяна в Конституцията на Пуерто Рико, според която страната може да просрочва задълженията си за дълъг период от време, коментира темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Димитър Вучев.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
По-скоро-ще се молите Ореха да се върне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
В переспектива същото ще се случи и с България. И въпросът е не дали ще се случи, а кога. Доста народ се изнесе в Европа след влизането ни в ЕС, а и издиша е в конкуренциятаБленуваме да ги стигнем европейците по стандарт ама само с искане не ставаЮжна периферия сме. Имам предвид, че яденето и пиенето сме го имали винаги и лесно.Така е и Гърция и Пуерто РикоПредполагам, че карибската държава или щат не са ефтина дестинация за туризъм и инвестиции. Социалната им система сигурно се задъхва, защото по-малко са работещите отколкото искащитеПрави сте. Капитализмът в чистата форма е за силните, а социализмът за отговорнитеПри нас, както и пуерториканците, нито едното нито другото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Нема се пуашите, и наш Бойко натам е тръгнал! Растеж чрез дълг и гепене. Ше се молим на Костов да се върне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
И защо на танковете Т-34 е имало двигатели Ролс -Ройс, а "Катюшите са били поставяни на камиони Нортън и Студебейкър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Какво ми говориш за Хитлер, след като има подобен в Кремъл.---------------------------------------------------------------Можеш ле да се запреш за малко и да ти задам само един въпрос. НА КОЙ ОТ ДВАМАТА ДИКТАТОРИ БЯХА СЪЮЗНИЦИ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТА И АНГЛИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
http://***.memoriabg.com/2016/04/26/kliuchut-krim/загледай и чии възпитаник е тоя, който го е писал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Ами надявам се да съм те развеселил. Но тая сентенция, колкото и да е смешна е напълно вярна. Е, доколкото може да е вярно едно нещо де. За капитализма и демокрацията - със сигурност. Защото идването на Хитлер на власт как можем да го наречем? Може би триумф на демокрацията?! При положение, че предизборните му речи са били, че на Германия не са и нужни 30 партии. И твърдо е обещал на електората, че той ЩЕ УНИЩОЖИ тези партии. Най-интересното е, че го е и НАПРАВИЛ. При това в напълно буквалния смисъл на думата. Що се отнася до социализма - за сега все още се спори. Всичко зависи от това какво ще се случи оттук насетне в Китай. Ако продължат по същия начин, както до сега - майка му жална на капитализъма. Защото ако гледаме числата и не се влияем от пропагандата в момента ЕДИНСТВЕНИТЕ перспективи за развитие са там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
"Както казват някои колеги - комунизмът не прощава на никого. Капитализмът - също."Хахахаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Американците не харесват и не искат пуерториканците, защото се занимават само с дрога."Колко много глупост само в ред и половина ! Американците не харесват никого...харесването се изразява само в интереса Стовенчо ...сега ако могат да прилапат Венецуела знайш кво харесване ше падне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Американците не харесват и не искат пуерториканците, защото се занимават само с дрога. Досега са им правили три референдума за отделяне от САЩ, само че над 65% си искат американската мечта. Колкото до С-400 те бяха в Сирия, а Израел си бомбардираше. Убиха някакъв шейх на Хизбулла и унищожиха склад с руски противотанкови ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още