IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Губим вода по мрежата заради стари тръби и кражби

Цели квартали не плащат, заяви председателят на Българската асоциация по водите

11:38 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Загубите на вода по мрежата са неприемливо големи. Едната причина е остарялата инфраструктура, а другата – кражбите. Това каза председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria по повод данните, че само в седем областни града загубите на вода са под 50%.

Той посочи, че има цели квартали, в които водата не се плаща. 

Трябва по думите му да бъдат предприети много мерки – големи инвестиции за подобряване на инфраструктурата и подкрепа от държавата за ВиК операторите относно незаконното ползване на вода.

В КЕВР водният сектор е на втори план спрямо енергийния, смята той.

Иван Иванов коментира, че предложеното от ВиК операторите повишение на цените на водата в новите 5-годишни бизнес планове на дружествата достига границите на социалната поносимост.

Оттук нататък въпросът е дали ще се допусне такова драстично увеличение и ако го има, как да сме сигурни, че средствата ще се инвестират в най-приоритетните обекти.

Има интерес към публично-частни партньорства в сектора, но при тази нестабилност трудно могат да се привлекат инвеститори.

Отрасълът е непривлекателен за младите хора заради ниските заплати и това също прави сектора неконкурентоспособен, изтъкна още Иван Иванов. 

Вижте още във видеото:


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още