IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Стоянов: 2016 г. донесе ръст на кредитирането за малкия бизнес у нас

За микропредприятията е осигурено финансиране за 1 млрд. евро от Европейския инвестиционен фонд, обяви представителят на институцията у нас

12:01 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 година се наблюдава ръст на кредитирането на малкия и средния бизнес в България и така компаниите имат достъп до инвестиици, което беше проблем не само в България, а и в Европа през последните пет години. Това коментира представителят на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в България Христо Стоянов в ефира на "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него миналата година е била рекордна за дейността на Фонда у нас за последните десет години като нови договори за събуждане и стимулиране на финансовите пазари, които предоставят по-лесно и по-достъпно финансиране за микро- и малкия бизнес.

Процесът на стартиране на тези инициативи на практика приключи с подписването на 16 договора с финансови институции и е наличен ресурс за близо 1 млрд. евро за финансиране при преференциални условия, който да бъде усвоен от бизнеса в рамките на две-три години. 

Преференциалните кредити вече са на пазара и за два месеца имаме над 100 заема за над 20 млн. евро, допълни още Стоянов. "В ЕИФ очакваме темпът да се засили и аз лично съм оптимист, че до края на годината ще имаме финансиране за над 200 млн. евро, а дори и за по-голяма сума", каза той.

Стоянов обясни, че  част от средствата постъпват по Плана „Юнкер“, а друга част по новата Инициатива за малки и средни предприятия.

„Това, което ги обединява, е че се дава възможност на финансовата индустрия да се обърне с лице към малкия бизнес, да се дават дългосрочни инвестиционни кредити при много по-добри  условия,  при ниски обезпечения и ниски лихви“, посочи представителят на ЕИФ.

Христо Стоянов напомни, че в периода на икономическа рецесия, в която страната ни беше допреди три години, „микропредприятия изпаднаха от традиционния кредитен оборот и отидоха в ръците на  светло-сивата част на индустрията.

Той се надява, че с осигуреното финансиране микропредприятията в България ще бъдат върнати към традиционния кредитен оборот, като икономическият растеж и подобряването на заетост ще дойдат именно от малкия семеен бизнес.

По думите на Стоянов в последните месеци един от проблемите на Европа е, че разговорът на политическо ниво засяга теми, които не отчитат реалностите и икономическия подем.

„Този подем е факт практически във всички държави-членки на Европейския съюз, но все още е със слаби равнища на икономически растеж, но с тенденция за усилване. Прогнозите на всички анализатори от международните консултантски компании е, че този растеж ще се усили през тази и следващата година, независимо от политическите трудности и емоции“, анализира икономическата ситуация представителят на ЕИФ.

Той е убеден, че възстановяването в икономически план вече е факт, особено в Източна Европа, включително и в България. 

Нашата цел е финансиране на малкия и средния бизнес. Малкият бизнес става гръбнакът на икономиката, той създава устойчива заетост и допринася за икономическия растеж, категоричен е Христо Стоянов.

"Ако сравним тенденциите и състоянието на малкия бизнес в България в последните две години, те са коренно различни от 2009 – 2013 година. Достъпът до европейските програми са факт, но голямата новост от 2016 година е, че започна растеж на кредитирането на малкия и средния бизнес в България", смята икономистът. 

Според него „малкият бизнес усеща повече увереност да прави дългосрочни инвестиции - нещо, което беше проблем повече от пет години в Европа, а не само в нашата страна“.

Стоянов е на мнение, че събуждането на инвестиционните намерения и интереси от малкия бизнес е факт може би от шест месеца.

“Надяваме се тази тенденция да е устойчива, защото това ще бъде всъщност един от новите двигатели на икономическото възстановяване”, каза представителят на Европейския инвестиционен фонд в България.

Вижте разговора във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още