Всяка година у нас се увеличават площите, засети с шафран, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.
„Интересът е огромен“, коментира производителят. По думите му в последно време ОАЕ проявяват интерес към отглеждане на шафран в България, а представители на българската асоциация са посетили Иран през ноември.
Най-големите производители на скъпата подправка освен Иран са Испания, Италия и Гърция. България е вече на пето място с над 5 хил. дка площи, а асоциацията има над 6 хил. членове.
„Ние искаме да отглеждаме биологичен шафран“, допълва производителят.
Цената на събрания шафран е 10 хил. лв. за килограм. Но по-качественият стига до 10 хил. – 20 хил. евро. „Ние сме с най-доброто качество в световен план“, твърди Хасан Тахиров.
Засега за това производство не се дават субсидии.


Евакуираха с вертолет трима от бедстващите моряци край Ахтопол
Кубратската „Коледна топлина“ организира детско парти в клиника във Варна
Спартак загуби от Левски с 1:3 под дъжда на "Коритото"
Читалище "Васил Левски 1945 г." ще зарадва варненци с безплатен коледен спектакъл
Какво време ни очаква за студентския празник?
Джей Ло се завръща в бившия СССР, след като Путин прогони звездите от Москва
Не можем да очакваме автоматични позитивни ефекти от еврозоната без усилия
Настоящият модел на поддържане на дефицити и дългове е към своя край
Нобелов лауреат за мир: Иран използва екзекуциите като „инструмент за репресии“
Фирми от САЩ разграбват редкоземните елементи, нужни на Европа за превъоръжаване
Ландо Норис е новият шампион във Формула 1
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Левски с убедителна победа като гост на Спартак Варна
Трима души са евакуирани от танкера “Кайрос”
Наводнение в Лувъра е нанесло щети на документи и архиви
Зеленски призова съюзниците да увеличат подкрепата си за Украйна