IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Чемишанска: Пациентите у нас имат достъп до почти всички иновативни терапии

Медицината се развива по-бързо благодарение на биотехнологиите, посочи изпълнителният директор на "Амджен“ за България

16:07 | 02.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки някои затруднения в регулаторен и реимбурсен аспект, българските пациенти имат достъп до почти всички иновативни терапии, което е изключително предимство. Това каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на "Амджен“ за България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Д-р Чемишанска посочи, че вече можем да говорим за прецизиране и персонализиране на медицината. В областта на онкологията се работи по имуно-онкологични агенти, които успяват да „уловят“ нашите съществуващи имунни клетки и да убиват определен тип ракови от тях. Първите такива агенти вече са регистрирани в Европа. А първото такова лекарство вече се прилага и в България - то е за остра левкемия при възрастни и млади пациенти.

"Биотехнологиите в медицината следват напредъка в познанието за човешката биология. Този напредък е изключително бърз в последните 50 години след откриването на двойната спирала на ДНК, възможността да се клонират първите гени, да се създадат моноклонални антитела за лекарствени средства", обясни гостът.

Тя поясни, че в момента науката е достигнала до завидни познания в дълбочината на човешката биология на молекулярно ниво и възможността определени гени да бъдат обвързани с дадени заболявания. "Пациентите могат да бъдат диагностицирани на база биомаркери", каза тя.

"Когато говорим за смъртоносни заболявания и имунотерапия, успеваемостта е на 50-60% влизане в ремисия, което е огромен успех", посочи д-р Чемишанска.

Още от разговора вижте в краткото видео.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 4 години
Гола пропаганда и откровенни лъжи. Въпреки "огромните успехи на съвременната медициа", количеството болни се увеличава непрекъснато. Даже по данни на СЗО, след 10 години ще има повече заболели от рак в сравнение със сега. Това какво ви говори?Хората трябва да осъзнаят, че спасяването на давещият се е дело на самият давещт се. Хората трябва да се грижат за здравето си и ако възникне нужда, да търсят природосъобразни и алтернативни методи на лечение. В интернет има предостатъчно информация за природосъобразни и алтернативни методи на лечение. Само една сода за хляб е изключително мощтно средство за профилактика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още