IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върнат ли българите от чужбина, за да правят бизнес

Трябва да се помисли как да се подобри състоянието на неразвитите региони в България, посочи Евгени Йорданов, съсобственик на CloudCart

14:32 | 18.12.19 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Осигуряването на стимули като покриване на наем за една година и осигуряване на бавачка за четири месеца за българите, връщащи се от чужбина, са недостатъчни за София, където стандартът на живот е по-висок. В същото време за Северозападна България това би бил доста добър стимул за привличане на нови компании и кадри. Това е мнението на Евгени Йорданов, съсобственик на CloudCart, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Целта ни не е само да докараме българи от чужбина, а да помислим как бихме могли да подобрим състоянието на не толкова добре развитите региони в България и да помогнем на българите чрез външни инвестиции, както и да достигнем до българската диаспора", посочи той.

Евгени Йорданов обясни, че проведената наскоро конференция "Успелите българи в чужбина – за каузата "България" е разгледала начините за улесняване на административните процедури в България.

"В момента живеем в дигитална сфера. Например, Естония е с изцяло електронно правителство и има електронно гражданство. Ние трябва да се борим да станем такава държава, а българите са изключително силни в IT технологиите и трябва да се възползваме от тази сила", посочи експертът.

По думите му дигитализацията изравнява пазара. "Прагът на достъпа до пазара и достигането до клиенти, на които да се продаде продукт или услуга, става много по-нисък", коментира Йорданов.

Според него част от българите в чужбина виждат огромен потенциал за създаване на бизнес в България, за да продадат продукт или услуга на международния пазар.

"Позитивът на България е, че има 10% плосък данък и 20% фиксирано ДДС".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 32 rate down comment 2
kane
преди 4 години
...чуя се как да разбера заглавието и цялата измислица...Значи ли че България е капана, "правиш бизнес" е сиренцето, а ние избягалите българи сме мишките, дето трябва да се хванат и върнат тука да стоят и работят за нечии или свой бизнес!Ако страната се отнася към гражданите си достойно, равноправно, и пред закона и с уважение и почит, а не като към прости мишки като за начало, може и да има някакъв успех. Да не чувам всеки ден, че е "***" и "дупка" и няма такава друга по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 52 rate down comment 6
bgMan
преди 4 години
Само като видя масони и членове на престъпни групировки в политиката и съдебната власт в България и ми секва желанието за бизнес в родината. Това е загубена кауза. Колкото и да си успешен щом те забележат и те проверят че не си от някоя групировка идват и ти изземват бизнеса. Ходи и се оплаквай на която си искаш институция. Последният ми опит беше преди 10 години. Един голям и известен строителен предприемач при изкопни работи бутна 30 метра ограда. Отиваме да внасяме сигнал срещу него и длъжностното лице вика - няма да разлайвате кучетата. Тоя строител ми е приятел и никакъв сигнал не може да се пуска срещу него. По случайност по същото време в имота заедно с мен имаше и 1 чужденец. Та той ми вика - ако това беше станало в нормална страна държавата щеше да лепне акт на строителя на стойност печалбата му за последните 5 години или сериозен % от оборота.Нямат значение никакви надувки и приказки на мутропремиери и мутроглавпрокурори. България е държавата на българските крадци, лъжци и мошеници. За останалите е страна, която им източва здравето, парите и живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 53 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Преди време внасяхме едни джаджи от щатите. При една от доставките митничара се заяде че фактурата няма печат. Формално прав. Писах писма на американците да сложат печат, връщат ми някакви несвързани отговори. Един приятел ме светна че в щатите по принцип нямат печати и само фирми с голям бизнес с Източна Европа си правят печати. Един друг приятел в Англия започна малък бизнес преди време. Няколко месеца по-късно си чатим и той ми обяснява че докато чатим си регистрирва фирмата по интернет. Разпитах го, оказа се че всичко става по интернет, и фирмата се регистрира след започване на дейността, препоръчително веднага, но не по-късно от срока за подаване на данъчната декларация за текущата година. А каква ще е финансовата година си избира фирмата. Може да си я сменя.Струва ми се че някой като е свикнал на човешкото отношение и гъвкава нормативна уредба, никога няма да се върне тука само за кефа на дънъчните, инспекторите, пожарните и всички останали рекетьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 2
khao
преди 4 години
не обиждай хора, които не познаваш !... но едно е сигурно, не са избягали за едногодишен наем и детска гледачка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 1
khao
преди 4 години
абре Йемануиле, ... ти като бега към Испания или където си бил, че нямах нерви да чета след първия абзац, беше ли ти осигурен годишен наем и гледачка ? --- НЕ! Е що избега без тия бенефити ? ... и що си мислиш че с тая глууупост ще ги върнеш... по ми се струва че са те викнали да говориш малко празни приказки, но да научим името на фирмата ти ! :):) колко плоско !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
На мен идеята с бизнеса ми се струва доста ***. Защо са заминали повечето от тези хора? За да избягат от трудностите и несгодите у нас при много по-добре уредения живот на Запад. Такива хора не стават за бизнес. Бизнесът е война, а те са свирили отбой още преди да са започнали. Живяли са в чужбина, омръзнало им е местните да ги гледат отвисоко щот са имигранти и сега някой им е казал, че ако се върнат да правят бизнес у нас ще бъдат голяма работа - от лъв нагоре. Всички ще ги почитат и уважават. Ами, ще започнат някакъв бизнес, бързо ще си загубят парите и пак ще тръгнат да си стягат багажа. Може и това да е идеята, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
след дъжд - качулка...както винаги се получава по нашите мили ширини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 49 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
80 процента взеха второ гражданство в страната, в която имигрираха в ЕС, чакайте ги на Мокавей. Единствено може част от тях, като пенсионери, да си харчат пенсиите у нас, че е по-нисък стандарта. Всяка година децата завършили средно образование бягат по София и чужбина и няма 10- процента от тях да се връщат в прованса, като се изучат. Топим се с 40 хиляди на година, с 200 хиляди на петилетка. Та някой се присетил, че ТРЯВА да помисли за неразвитите райони - смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Е то нали няма кадри, как ще правят бизнес тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още