От една малка организация се превърнахме в сериозен партньор на индустрията за храна в рамките на осем години, посочи тя.
„Хранителното банкиране е възможност всички излишъци от храна при фирмите от хранителната индустрия да се превърнат в много смислени и дългосрочни социални програми", обясни дейността на хранителната банка изпълнителният й директор.
В началото на февруари ще се проведе форум „Подай ръка на храната" и Миланова се надява на разговор как хранителното банкиране да стане по-ефективно. По думите й това не е евтина операция за бизнеса.
„Днес можем да получим, обработим и разпределим до 4,5 тона храна", посочи Миланова. Организацията се е насочила към четири групи основни храни - мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, месо и хлебни изделия.
Млякото и млечните десерти са най-даряваните храни у нас, а най-малко са тези с дълъг срок на годност.
„Тенденцията при сродни организации в чужбина пък е за по-малко млечни продукти", коментира Миланова. По думите й най-големият дарител у нас е Данон България.