IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристофор Павлов: Правителството трябва да увеличи разходите

Правилният отговор на стопанската политика е публичният сектор да започне да харчи повече, твърди главният икономист на УниКредит Булбанк

15:39 | 12.10.20 г.
Кристофор Павлов: Правителството трябва да увеличи разходите

Българското правителство трябва да увеличи разходите си, за да компенсира реалните загуби от пандемията и да гарантира по-бързо икономическо възстановяване. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Гостът поясни, че последната прогноза на банката, според която спадът на икономиката през 2020 г. вероятно ще бъде „по-плитък“, но пълното възстановяване ще отнема повече време, се основава на два водещи фактора – краят на пандемията все още не може да бъде прогнозиран, а ескалацията на политическото противопоставяне прави домакинствата и компаниите по-предпазливи и забавя инвестициите.

„Имаме и лош сценарии, при които ако протестите започнат отново да се увеличават, начините за затягане на мерките и ограниченията срещу вируса ще са по-малко, защото това би се смятало за задушаване на протестите“, коментира Павлов.

Според него, ако на правителството му се наложи да подаде оставка, България ще се окаже с блокирани институции в разгара на най-тежка си рецесия от 1997 г. При липса на законодателен орган ще се редуцират и способностите за противодействие на заразата, смята гостът. 

Павлов отбеляза, че през третото тримесечие, особено в индустрията, се е наблюдавало силно възстановяване, което все пак не е успяло да изведе икономиката до нивата и преди кризата. 
„Но през четвъртото тримесечие, както и в други държави в Европа, се очаква забавяне, защото навлизаме във втора вълна на пандемията“, допълни гостът.

По думите му сега ролята на фискалния сектор е много по-голяма отколкото при кризата от 2008-2009 г., като в момента някои от правителствата на големите европейски икономики отделят около 10 пъти повече средства за подпомагане. Различно сега обаче е и това, че в много държави, включително и в България, се забелязват големи излишъци по текущата сметка, което означава, че националните спестявания са повече отколкото инвестициите.

„Правилният отговор на стопанската политика е публичният сектор да започне да харчи повече“, обясни икономистът.
Павлов заяви, че има шанс публичните инвестиции в България да се увеличат до поне 6,5% от БВП, в сравнение с 4% досега и това би трябвало да доведе до годишен растеж от 2-2,5% през следващите години.

„Тези инвестиции ще стимулират и повече инвестиции от страна на частния сектор“, каза той.
Гостът добави, че в момента се забелязва голяма промяна в начина, по който Европа прави фискална политика и сега е интересно да се наблюдава как българското правителство ще се приспособи.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още