IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои компании взеха награди от БАИТ?

Българската асоциация по информационни технологии БАИТ стана на 25 години

17:46 | 25.02.21 г.
Кои компании взеха награди от БАИТ?

За десета поредна година бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ“. Тази година Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) отбелязва и своята 25-та годишнина. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Огнян Траянов, председател на БАИТ.

В разговора се включи и Иван Драгоев от стартъпа „Ондо Солюшънс“, който е отличен в конкурса. Компанията му предоставя IT услуги и решения в земеделието, за разработената от нея високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури.

„Ние предлагаме решение на няколко проблема. Единият е свързан с липсата на работна ръка, от която произтичат човешки грешки, а другият е свързан с прекомерното използване на  ресурси като газ и дизелово гориво, както и с невъзможността да се поддържа стабилен климат в оранжериите, който да гарантира количествено качествен добив“, поясни Драгоев. 

Специалната награда на журито е за д.т.н. инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ, почетен изобретател и създател на Datecs.

Друга компания, която е отличена в конкурса е Работоспособни.бг.

„Фирмата създаде портал, насочен към хората със специални нужди и работодателите, които имат интерес към обществено отговорна дейност и искат да дадат шанс на тези хора“, каза Траянов.

Призът в категория „Образователна награда“ е за Георги Германов, ученик  на 19 години от СПГЕ „Джон Атанасов“.

„Той разработва собствени курсове и преподава роботика, 3D принтиране и електроника. Неща, които вижда, че са много далеч от това, което реално се изучава в училище“, разказа още гостът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още