IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здр. Попов: Външна политика на баланс е стратегия на оцеляване, а не на развитие

Решението на дилемата за принадлежност към един или друг съюз води до своеобразен дисбаланс, твърди експертът

17:32 | 10.12.21 г. 1
Здр. Попов: Външна политика на баланс е стратегия на оцеляване, а не на развитие

Конференцията за демокрацията, на която участваха 110 държави, под егидата на президента на САЩ Джо Байдън, легализира подхода на едно ново разделяне на света през принципите на демокрацията. При подобно геополитическо разместване и конфликти е добре България да заяви ясно какво иска и какво – не, а да не се оставя на инерцията, защото така остава без съюзници, когато се опитва да постигне своите национални цели.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria дипломатът проф. Здравко Попов, основател на Дипломатическия институт към МВнР и президент на Института за публична политика. 

Според него България още не си е отговорила на въпроса към коя сфера се числи, което е лош знак за липса на чувство за идентичност и стратегическо развитие. „В някакъв смисъл България не притежава кураж за самоопределяне и идентифициране в една общност и отделяне от друга, с която е имала връзки в миналото“, обясни той.

Решението на дилемата за принадлежност към един или друг съюз води до своеобразен дисбаланс, коментира дипломатът.

"Политиката на балансиране понякога не е добра политика - докато балансираш между различни противоположни лагери, всъщност нищо не печелиш от това. Пазиш един привидим комфорт, но никой не ти вярва, никой не инвестира в теб и никой не те възприема като принадлежащ към по-голямата общност. Това е стратегия на страна, чиято цел е да оцелява, а не да се развива", каза експертът.

Според него това е много важно от гледна точка на външната политика на страната ни - как тя дефинира своите дейности в контекста на своите членства.

"Ако България не е достатъчно активна в своите членства, е странно какво прави там. Как е възможно да си член на един съюз и в същия момент да нямаш съюзници, когато защитаваш някаква национална кауза? Членуваме в ЕС, но установяваме, че в опита си да защитим една своя актуална политика се оказва, че малко стоим самотно - хем сме в съюз, хем нямаме съюзници", каза Попов, визирайки споровете на България със Северна Македония.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Първо трябва да оцелееш. И тогава, с мъничко късмет, можеш да се надяваш на развитие. При определени условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още