IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Таванът за цените на газа е необходим, защото пазарът е изкривен и манипулиран

В момента е много трудно да се говори за нормален газов пазар, смята финансистът Евгений Кънев

22:30 | 12.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мерките, предложени от Европейската комисия (ЕК) за овладяване на енергийната криза - като тавана на цените на газа - са навременни и необходими предвид ненормалната ситуация на пазара на горивата, който се манипулира от "Газпром". Това коментира финансистът Евгений Кънев, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Аз не съм съгласен с констатацията на много наши икономисти, че това е непазарна мярка, тъй като в момента е много трудно да се говори за нормален газов пазар. Цените са изкривени по политически причини, монополното влияние на "Газпром" му позволява да манипулира цените в Европа. Всички мерки за озаптяване на този индекс не са непазарни, а горчиво лекарство, което трябва да приемем“, категоричен е той.

По негови думи таванът е последната мярка сред предложените от Еврокомисията мерки. Комисията препоръчва да се прибягва към нея единствено, когато има алтернатива на природния газ. Другите мерки включват намаляване на потреблението, намаляване на търсенето в пиковите часове и разделяне на държавите на червени и зелени зони. Тези, които имат повече газ, ще предоставят на държавите, които нямат, на пазарни цени, обясни гостът.

Според него е малко вероятно Европа да се размине с рецесията, особено сега, когато се вдигат лихвите и сметките ще са високи. „В последното тримесечие ще видим спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в много европейски страни, а в България това ще стане в първото тримесечие на 2023 г.“, прогнозира финансистът.

Целият разговор вижте във видеото.

Всички гости в предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Пазарът може да е изкривен и манипулиран, но все пак си е пазар, и при налагане на таван на цените на ситуацията с доставките със сигурност ще се влоши, а точно сега не е време за подобни експерименти...Плюс това всъщност пазарът си работи, и със сигурност ще доведе в не много далечно бъдеще до ситуация, в която Европа ще е залята с природен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още