IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шаламанов: Русия ще изпадне в пълна изолация от свободния свят

Европа минава на военни релси в областта на енергетиката и трябва да направи същото и в сферата на отбраната, смята военният експерт

11:08 | 16.09.22 г. 3

Европа минава на военни релси в областта на енергетиката и трябва да направи същото и в сферата на отбраната, защото едно радикално превъоръжаване изисква такъв тип планиране. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и бивш директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление.

Той напомни, че затова и вече има предложение в България да се създаде инвестиционен фонд за превъоръжаване и трансформиране на отбранителната индустрия. Целта е да се осигури възможност за дългосрочно, и ударно в началото, финансиране на превъоръжаването, за да не се превърне в проблем за фиска и финансовата стабилност.

„Ако това се реши на европейско ниво, ще бъде много добър стимул за този тип разходи, смята Шаламанов. – Не на последно място, този тип разходи води до технологично обновление и до повишаване на конкурентоспособността и тази стратегическа автономност, за която се говори в Европа.“

Във връзка с най-вероятните сценарии за изход от военния конфликт между Русия и Украйна военният експерт е убеден, че вероятността Русия да спечели войната е нулева, а да капитулира – под 10%. Велизар Шаламанов очаква руските войски да бъдат изтласкани с военна сила до границата, включително и от Крим, но предположи, че това ще отнеме поне няколко години.

"Единственият начин това да бъде ускорено, е засилване на санкциите срещу Русия и на военната помощ за Украйна", каза експертът.

Той предупреди, че трябва да сме готови за поне няколко години война, последвана от десетки години изолация на Русия, тъй като „без тя да капитулира, няма как да бъде реинтегрирана“.

Експертът напомни, че руската страна беше част от много съвместни проекти на ЕС и НАТО, но „избра пътя на войната“.

По думите на Шаламанов, дори и Путин да бъде свален от власт, няма шанс в Русия да има управление, на което да се има доверие и което „да гарантира устойчива демокрация, на която да може да бъде протегната ръка, така, както се случи след Втората световна война“.

"Нов План Маршал за Русия е невъзможен в обозримо бъдеще – по-скоро ще има санкции и пълна изолация от свободния свят", категоричен е експертът. 

Възможни ли са преговори след като Украйна взе инициативата във войната? Ще стигне ли Москва до използване на ядрени оръжия? Защо Украйна поиска далекобойни оръжия от САЩ? Остава ли рискът с руски провокации на ядрени електроцентрали в Украйна? Реалистично ли е изграждане в България на изнесен център за координирани действия за отбрана, с капацитет и нови технологии, за развитие на сигурността на Черноморския регион? Какви критерии трябва да изпълни нашата страна, за да отговори на изискванията? Продължава ли България да е обект на разузнавателен интерес?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 11
andy
преди 1 година
Под "свободен свят" нека се разбира "американо подчинен свят". Това е около 40% от всички държави. Русия е член на BRICS. Вероятно това ще е новият хегемон в бъдеще. Сащисаните и техните слуги, ще го д ухат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
Германия и тя май ще остане извън "Свободния" свят: .... https://***.cnbc.com/2022/09/16/ukraine-slams-germany-for-failing-to-send-it-weapons.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
Някой да изпрати карта на "Свободния свят" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още