IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Няма да има драстичен спад в цените на имотите у нас – предлагането е ограничено

Следващата година няма да е по-рискова за кредитополучателите на фона на високата инфлация и по-високите лихви, прогнозира Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net

14:40 | 16.11.22 г.

Дали цените на недвижимите имоти в България ще растат и дали ще има сделки зависи от предлагането. Продавачите диктуват цените на пазара. Няма да има драстичен спад в цените на имотите у нас, защото и в момента предлагането продължава да е ограничено, особено що се отнася до готовите, обзаведени и на добро място имоти. Този коментар в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria направи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

„В нашия сайт обявите [за продажба] на жилища са намалели с 27%. Това означава, че има сериозно ограничаване на предлагането, което ще държи цената”, съобщи тя.

Стойчева отчете, че миналата година беше изключително силна за пазара на недвижими имоти със сделки само за жилища в София от близо 37 хиляди и допълни, че средната цена в столицата достига 1300-1400 евро за квадратен метър.

По думите ѝ началото на тази година продължи еуфорията в сектора от 2021 година, но войната в Украйна промени тенденцията.

„След това започна възстановяване, но лятото отново се регистрира спад най-вече заради коментарите, че ни чака тежка зима, че инфлацията е много висока, че не е такава, каквато се обявява официално, че лихвите по ипотечните кредити ще се удвоят, посочи експертът и допълни, че политическата нестабилност също се е отразила на пазара на имоти. – Цените на имотите стигнаха върха си това лято и имаше вече абсолютно непазарни цени.“

Снежана Стойчева е на мнение, че следващата година няма да е по-рискова за кредитополучателите на фона на високата инфлация, повишаването на лихвените проценти и размера на вноските за ипотеки. Тя е убедена, че няма да се случи това, което сме наблюдавали при финансовата криза през 2008-2009 година, „поради прецизността, при която се отпускат кредитите“. „Имам огромно съмнение, че на пазара ще се появят имоти от необслужвани кредити”, заяви експертът.

Защо високият сегмент жилища се разви добре тази година? Какви са цените на новото строителство и какво е поскъпването на имотите при по-старите жилища? Каква е средната стойност на отпуснатите кредити и какъв е профилът на хората, които ползват ипотечно кредитиране от Пощенска банка? С колко ще се вдигне лихвата по ипотечните заеми? Каква нова услуга улеснява купувачи и продавачи с информация за имота? Как се популяризират по-бързо обявите за недвижими имоти? На тези въпроси ще отговори последната за тази година бизнес дискусия, която Imoti.net организира, на 21 ноември в хотел „Hyatt Regency Sofia”.

Още за темите в предстоящата дискусия и кои са лекторите на събитието ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още