IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоексперт: Стандартите за биоразнообразие за бизнеса ще излязат на пазара през 2023 г.

Ще се променят бизнес практики по цялата верига на доставките, твърди Иван Паспалджиев

21:12 | 22.11.22 г. 2

Човечеството не е постигнало нито една от целите на Организацията на обединените нации (ООН) за биоразнообразието, въпреки че борбата за опазване на видовете започва заедно с борбата срещу климатичните промени. Цел номер едно е до 2030 г. да спрем загубата на биоразнообразие по света, а до 2050 г. да инвестираме, за да го подобрим. Вече има аналогични на климатичните стандарти, които се развиват и ще бъдат пуснати на пазара през 2023 г. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Иван Паспалджиев, старши консултант в denkstatt България.

Според него сравнително по-малкото научни изследвания и организационни проблеми са сред причините темата за биоразнообразието да не е широко засегната в обществото, но по думите му, тя става все по-важна за бизнеса. „На срещата COP15, която ще се проведе в началото на декември в Канада, ще бъдат поставени глобални цели за справяне със загубата на биоразнообразие, а приемането им е важно колкото Парижкото споразумение за климата“, посочи експертът.

Паспалджиев уточни, че конкретните цели за подобряването на биоразнообразието ще определят и тежестта върху бизнеса. "Последните данни показват, че човечеството е загубило 50% от глобалното биоразнообразие. Икономиката и бизнесът зависят от биоразнообразието, тъй като потребяваме природни ресурси", обясни екоекспертът.

Иван Паспалджиев отбеляза, че ще се наложи промяна на много бизнес практики. Той заяви, че трябва да се ограничи негативното въздействие от потребление на води, от обезлесяване, и тези промени ще засегнат компаниите и цялата верига на доставки.

"Има голям интерес от хранително-вкусовата индустрия и сектора на горско стопанство. До голяма степен компаниите разглеждат възстановяването на биоразнообразието като начин да подкрепят целите си за климата", даде пример той.

Според него в България, както в повечето държави в Европа,“ биоразнообразието не е в най-цветущ вид, но потвърди, че нашата страна може да се похвали в това отношение в сравнение с много европейски държави.

В кои региони в света са най-големите загуби в биоразнообразието? Какви са опасностите от замърсяването на почвите и океаните? Повече за COP15 и значението на биоразнообразието за бизнеса може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Паспалджиев,коги ша праим ратиени пликове ф КЦХ Мизия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Dark blue represents warmer areas where there is little life due to lack of nutrients, and greens and reds represent cooler nutrient-rich areas.https://svs.gsfc.nasa.gov/3599
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още