IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засаждането на дървета не е екологична панацея

Знаем какво трябва да се направи, трябва единствено воля, пише бившият финансов министър на САЩ Хенри Полсън за Financial Times

14:28 | 23.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нова тенденция в справянето с нарастващите въглеродни емисии обхваща света – засаждането на дървета, пише за Financial Times Хенри Полсън, председател на Paulson Institute и бивш финансов министър на САЩ.

Китай наскоро обеща да засади и запази 70 млрд. дървета до 2030 г.; ЕС се ангажира да засади 3 млрд. дотогава; Канада има план за 2 млрд.; Обединеното кралство се отчита с около 1 млрд. Пакистан, Шри Ланка и Турция, наред с други, също обявиха намерения. От компании като Salesforce до големи неправителствени организации като Birdlife International, всеки засажда дървета.

Това е социално привлекателно, политически изгодно и звучи просто. Всъщност 90 на сто от американците казват, че биха подкрепили кампания за 1 трлн. дървета. Но това не е панацея. Твърде често такива програми се използват от правителствата, търсещи компенсация за въглеродните емисии, когато не желаят да предприемат по-трудни стъпки за защита на съществуващите екосистеми или да осигурят необходимите финансови стимули или регулаторна рамка. В резултат на това очакваните ползи може да се окажат илюзорни.

Ключът към тези кампании е, че те трябва да са научно обосновани, да засаждат правилните дървета при правилните условия и с правилния надзор. В противен случай и най-добрите намерения могат да подкопаят самото решение, което целят да предложат, като увеличат както финансовите, така и екологичните разходи.

Вземете опита на Китай да засади „Великата зелена стена“, за да смекчи ерозията на пустинята Гоби. Към 85% от новите дървета загинаха, защото не бяха местни за региона. В Шри Ланка усилията за възстановяване на мангровата гора се провалиха, защото беше засаден грешният вид - нито едно дърво не оцеля в 9 от 23 обекта по проекта.

В Пакистан програмата на правителството доведе до широко разпространена корупция и изгонване на арендатори от собствениците на земя, които искат да създадат дървесни плантации. А в Южна Африка засаждането на не-местни, инвазивни видове се разпространи в пасищата и пустошните области на страната, понижавайки нивото на подземните води и намалявайки наличието на вода изобщо. Сега страната харчи милиони долари всяка година, за да премахне тези насаждения.

Такива смесени резултати не трябва да омаловажават ценната роля, която дърветата могат да играят в справянето с изменението на климата. Скорошни изследвания показват, че между 2001 г. и 2019 г. горите са абсорбирали два пъти повече количество въглероден диоксид от това, което са отделили – нетно намаление от 7,6 милиарда метрични тона. Това е повече от комбинираните годишни въглеродни емисии на САЩ и Обединеното кралство.

Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 1 година
Китай вече засади над 3 млн. хектара гори с бързорастящата (6 години) Пауловния Елонгата, и продължава да сади . У нас в Монтанско има плантация с Пауловния засадена върху терен на бивше МТС , земята на което е пропита с машинно масло . Дърветата не са перфектни , но растат - доказателство за издръжливостта и неперетениозността на вида . Ако се осигури достатъчно вода - за предпочитане хидропонно, Пауловния може да се отглежда навсякъде, и в най-каменистите и песъчливи почви . Издържа на минусови температури до -25 гр.С. Може да бъде засаждана от въздуха, с помощта на Дронове - drones.alle.bg един Дрон може да засее над 100,000 дървета на ден . Дървесината й е извънредно търсена, твърда, лека, напълно чиста от чворове, светла, с приятен декор и с висока цена - над 600 Евро на м3 . Пауловния може да се окаже панацея не само за въглеродно складиране поради гигантските си листа - 1м в диаметър, но и за развитие на извънредно печеливш поминък в хълмисти, планински , неплодородни и пустеещи територии, каквито в България има с хиляди хектари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
като теб - визирам Cyclop :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Той циклопа си мисли,че всички го будалкат. Затова е и конспиратор. Ето му няколко конспиративни идейки: Земята е плоска, никой не е ходил на Луната , а Мъск не е стрелял кораби това са анимации на Дисни, континента Австралия не съществува , сред нас има тайна раса , Земята е куха и вътре живеят извънземни, САЩ участват в таен галактически съюз ... има още доста такива за кухи *** като теб просто не ми се търси :).... А ковида щях да забравя и чипирането с ваксините. Били бой ги е правил в гаража си още през 1985-та заедно с шефа на епъл под надзора на IBM :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Слаб е ефекта с ликвидирането на емитери в Украйна . Само в Индия само от катастрофи по пътищата загиват няколко пъти повече , без да броим трудовите злополуки . Но пък само там раждаемостта компенсира с около 1000 пъти споменатите цифри . Фащаш ли порядъка на разликата - загуби от войната печалба от раждаемостта само в Индия ... ХИЛЯДА ПЪТИ !!!!! А сега добави Пакистан , Китай , Индонезия , цяла Африка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Циклопът некъде се храни с фекове и после се излива във форума . Търси внимание ... :))) ... Иначе фактите ги абсорбира избирателно и тълкува едностранчиво . Гледа Импа и мисли , че е куул да си измисля теоретични небивалици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
scott
преди 1 година
интересно,войната у украйна дали помага за борбата с глобалното затопляне?Щот унищожава въглеродни емитери кат хора, пътища и афтомобили. може после да се засадът дървета. Ами ако думнат 20 чернобила изведнъж? Обширна територия само с дървета и то самопосадени. Яко кислород се произвежда.....и нема кой да го диша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Jazabel
преди 1 година
Отсечи дърво ,направи маска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
статията е супер зле и пълна с неточности, точно за коментари от неуки борци срещу конспирацията... а глобалното затопляне е баш резултат от човешката дейност! ... не взимаме мерки срещу него, така че ограниченията и обедняването ни е гарантирано на всички, свиквай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
И за последно - резултат от човешка дейност е 3% от отделяния в атмосферата въглероден двуокис (нормален, естествен и дори полезен за природата) Спрете лъжата! Спрете манипулацията! Спрете огромната измислица за "климатични промени" в резултат от "човешка дейност"! Единствената причина за това е да се създадат мощни инструменти за ограничаване и обедняване на хората, и за забогатяване на твapите! И който помага на това, също е твap.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Гледай бе, гледай какво пишат тия... измети... "Когато дърветата се отсичат, те освобождават целия въглерод, който съдържат, както и този в почвата"??? Как става това точно? Къде е тоя "въглерод", това злокобно вещество, мистичен магически токсин? В листата ли? Които наторяват естествено почвата, както са правили от милиони години? Или в дървесината? Която се превръща, примерно, в мебели или паркет? Моя паркет отделя ли въглероден двуокис? Да нося ли маска в къщи, за да се предпазвам? Или го е отделил по вълшебен начин "В МОМЕНТА НА ОТСИЧАНЕТО"??? А, манипулираща лъжлива заразо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още