IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата българска ферма за щурци отново ще произвежда продукция

Опитите да бъде произведен завършен продукт за консумация, който да се продава масово, остава в проект, коментира кметът на града Йордан Йорданов

16:27 | 31.01.23 г. 2
Първата българска ферма за щурци отново ще произвежда продукция

Фермата за щурци в Българово е работещо начинание. С настъпването на пандемията търсенето е спряло и производството е прекратено, но се очаква до месец отново да произвежда. Това съобщи Йордан Йорданов, кмет на град Българово, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Нови разпоредби на ЕС разрешават консумацията на щурци.

Той обясни, че фермата е една от първите инвестиции в градчето край Бургас. Йордан Йорданов обясни, че засега щурците са съставка от брашно, но опитите да бъде произведен завършен продукт за консумация, който да се продава масово, остава в проект.

На въпроса кои са другите по-големи действащи предприятия в Българово и как се развиват те Йорданов обясни, че от 2007 година е кмет на Българово и е заложил в плановете си три цели - завършване на канализация и благоустрояване на улиците, второ - създаване на индустриална зона с цел осигуряване на поминъка на жителите на града. Третото е отваряне на землището на Българово към Автомагистрала "Тракия".

"Започнахме изграждането на канализацията - около 50% от улиците са с канализация. През 2014 година бе отворен пътен възел към магистралата и от тогава започнаха инвеститори да купуват терени в подготвената индустриална зона", посочи Йорданов.

Той напомни, че през 2015 година една италианска компания първа е закупила 15-декаров терен и произвежда метални бомбета за работни обувки, които са за промишлеността. Йорданов потвърди, че фабриката имала затруднения по време на пандемичния период, но плановете за разгръщане на капацитета включват ангажиране на около 150 работници.

"Една от най-големите бази е на фирма, която прави ремонт и обслужване на селскостопанска техника. Тя дава работа на около 30 души. Това е база, която обслужва територията на Ямболска, Сливенска, Бургаска област. Трето предприятие, което работи в момента, е център за дигитализация на данни, отворен през миналата година", изброи работещите компании в Индустриална зона " Българово" Йордан Йорданов.

По думите му в индустриалната зона всички терени са закупени и инвеститорите подготвят своите книжа, за да започнат строителни дейности. "Един от собствениците на терени сподели, че в началото на февруари планира да започне изкопни дейности в зоната. Неговата дейност ще бъде производство на тръби за вода, газ и канализация", разкри кметът на Българово.

Какъв е вкусът на щурците? Как се отглеждат щурци? Започнаха ли фирмите в Българово да инвестират в собствени фотоволтаични инсталации?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Сомалийските пирати оти тепат деликатеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Монсанто ще удари кьоравото. https://***.ekonovini.bg/bg/iztochna-afrika-e-izpravena-pred-nay-golyamoto-nashestvie-na-skakaltsi-ot-desetiletiyavideo/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още