IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Академия за IT специалисти подготвя безплатно кадри за Северозападна България

Работата на GrowIT започва в Плевен, а бъдещите планове са развитието ѝ да продължи в Монтана и Видин

14:25 | 14.05.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Създаването на академията за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT Academy в Плевен има за цел да помогне на региона на Северозападна България да се развие IT сектора, като създаде голямо количество добри кадри. Те ще са основа за изграждане на центрове за развитие, където да се създават различни продукти. Това разказа Теодор Тодоров, основател на GrowIT Academy, в предаването „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria.

Дългосрочната ни цел е да развиваме региона и да отворим работни места, като възнамеряваме да осигурим около 300 работни места в следващите пет години. Краткосрочната ни цел беше да направим академия и я постигнахме, сподели Тодоров.

„В този регион има наистина много умни хора, с които е удоволствие да се работи. Те са изключително фокусирани и надъхани и имат желание да се развиват”, изтъкна събеседникът.

Всъщност начина, по който аз си представям развитието на целия проект, е да станем  движеща сила в техническата разработка на технологични стартъпи. Част от нашата мисия е да им помогнем да си представят и да извървят правилните стъпки по пътя от идея към успешен продукт, разказа още Тодоров.

Решихме обучението в академията ни да е безплатно, за да няма никакви препятствия, които да откажат хората, допълни той.

„Аз не знаех каква ще е възможността на тези хора да плащат, колко биха имали възможност да инвестират, а целта не е да изкараме пари от това, че ги учим. Целта е да им помогнем да си намерят място на пазара”, посочи събеседникът.

Коментирайки бъдещите планове на академията, Тодоров каза, че Монтана и Видин са градовете, в които желаят да продължат развитието ѝ.

Що се отнася до състоянието на пазара на труда, свързан със IT сектора, събеседникът отбеляза, че има доста хора, които търсят работа в момента и определено на пазара не е такава война, защото едно време бе много сложно да наемеш кадри.

„Всъщност ако мога малко да разширя точно този аспект, изкуственият интелект, който генерира нещо като код, на практика успява да създаде бариери за тези хора, които сега навлизат на пазара”, каза Тодоров.

На какъв принцип се подбират хората, които да се обучават в GrowIT Academy може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „UpDate” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още