IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли победата на Густаво Петро в Колумбия гарант за защита на демокрацията?

Как продължават реформите със смяна на моделите на управление в Латинска Америка, коментира д-р Анета де ла Мар-Икономова, преподавател в университета „Екстернадо де Колумбия"

22:48 | 19.05.23 г.

Колумбия категорично може да се определи като демократична държава, в която никога не имало държавен преврат, както в държави като Аржентина, Чили, Уругвай и други нестабилни държави, в които инфлацията е нараснала и е подпомогнала за политическата нестабилност. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Анета де ла Мар-Икономова, изследовател на Латинска Америка и преподавател в университета „Екстернадо де Колумбия".

Въпреки че Колумбия запазва добра демократична система, военният конфликт, който започна през миналия век, консервира обществото и се оказва невъзможно въвеждането на бързи нови промени.

„Идването на власт на Густаво Петро е свързано с отслабването на традиционните политически партии и поставянето под въпрос на политиките на корупция, използването на сила по време на военния конфликт, който преживя страната и трябваше да излезе от него, като възстанови мира", посочи тя. "Заемането на президентския пост от страна на Густаво Петро се превърна в гарант за засилването на демокрацията, за защита на населението, което пострада от конфликта, както и за въвеждането на големи реформи, свързани с образованието, пенсионната система и бедността в страната.“

По думите на д-р де ла Мар-Икономова Габриел Борич също е голяма новост в Латинска Америка. „Борич е първият президент на Чили след 70-те години, който изразява ляво мислене, което никога не е изчезвало в страната, но бе поставено в трудно положение. Настоящият президент на Чили получи подкрепа, за да спечели избори, но когато трябваше да направи реформа на конституцията, проектът не беше подкрепен, а се прие на референдум“, припомни тя.

Според международния анализатор в някои отношения страни като Чили и Колумбия са идентични и за тях са препоръчителни реформи на здравната и пенсионната система. „В Латинска Америка беше изпробван моделът на т.нар. чикагски икономисти – прилагане на промени, в които социалната политика да стигне до нула и да се отворят пазарите свободно. Чили беше първата страна, която влезе в този експеримент, който премина на различни етапи, а резултатът е силно обедняване на една немалка част от населението“, посочи Анета де ла Мар-Икономова.

Тя потвърди, че неолиберализмът в Чили беше успешен в продължение на дълги години и се превърна в модел за останалите държави в региона. „След всичките тези години, сега се поставя под въпрос коя част от населението се възползва, за да може да живее с европейски стандарти“, коментира де ла Мар-Икономова.

Ще успее ли Чили с нова конституция да намали бедността в страната? Къде е пътят на Ел Салвадор след голямата престъпност в страната и мерките на президента Наиб Букеле?

Повече за ситуацията в Южна Америка ще разберете от видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още