IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Костурски: Има отличен микроклимат за разцвет на медицинските клинични проучвания у нас

Шансът на пациентите да се лекуват все по-добре с възможно най-иновативната терапия у нас нараства, посочи изпълнителният директор на Pratia България

21:47 | 26.05.23 г.

България все по-добре ще се позиционира на пазара на клинични проучвания и шансът на пациентите да се лекуват все по-добре, с възможно най-иновативната терапия у нас нараства. Тази тенденция за България открои в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia България.

Според него клиничните проучвания ще допринесат за по-доброто здравословно състояние на пациентите. Той посочи, че те не заместват стандартната грижа, но предоставят най-доброто решение за един пациент.

„Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на клиничните проучвания. През 2022 година броят на участниците в научни изследвания в света достига над 1,8 милиона души. В България пациентите, които ежегодно се включват в клинични проучвания, са около 12 хиляди“, съобщи д-р Костурски.

Той е на мнение, че страната ни е доста добре развита по отношение на клиничните проучвания и се превръща в много атрактивен пазар по отношение на провеждането им.

Д-р Костурски посочи, че България се нарежда на 13-то място по атрактивност за провеждането на тази научна дейност. „Почти всички големи организации за клинични проучвания вече имат в България свои представителства. Регулацията в страната ни подпомага този процес. Нашите регулаторни органи предоставят добри периоди за одобрение на клиничните проучвания, защото е много важно да се разбере, че тези изследвания се провеждат в цял свят, независимо дали проучването става в София, Варна, Плевен, Ловеч, Берлин или Ню Йорк, то се провежда по едни и същи процедури, а това позволява на българите, благодарение на добрите регулаторни механизми да се лекуват с най-добрата известна терапия“, подчерта изпълнителният директор на Pratia България.

Д-р Костурски уточни, че през последните години онкологията заема поне 30% от броя на клиничните проучвания и „за това най-много иновативни терапии се появяват там“.

Как се отрази пандемията на пазара на клинични проучвания? Защо си заслужава да се включи пациентът в клинични изследвания и защо това е "златен шанс" за неговото здраве? Необходимо ли е по-добро разбиране и съдействие за подпомагане на клиничните проучвания от страна на Здравната каса? Каква е ролята на иновациите в изпитанията на лекарства?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още