IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Колева: Учениците не са готови за едно бъдеще, което ние дори не можем да си представим

Как влизаме от 19 век в 21-ви е много, много трудна задача, казва Нели Колева от Фондация "Заедно в час"

14:35 | 27.05.23 г.

Много ще се задълбочи поколенческата пропаст между учителите и техните ученици. Образователната система има изключително силна нужда от обучение на преподавателите, което е целенасочено, ориентирано към резултата и поставя учителите в центъра, но в името на техните ученици. Това каза Нели Колева,  директор "Стратегически партньорства" във Фондация "Заедно в час", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Никой не оспорва, че имаме и добри учители и добри училища, а имаме и традиции, но фактите са факти – учениците не са подготвени за едно бъдеще, което ние, като възрастни, не можем да си представим, каза още Колева.

"Където и да погледнете, каквато и статистика да изберете, българските ученици не се справят добре. Не се справят добре на Държавните зрелостни изпити, а след седми клас на Националното външно оценяване само 35% се справят с математиката, 53% - с българския език и литературата. Статистиката на PISA показва почти 50% неграмотни, а хората, които нито учат, нито работят, нито са в процес на преквалификация, са почти 20-19,2%", коментира тя.

"Непрекъснато говорим за тези 150-200 отличника, които носят медали и с които се гордеем. Ние трябва да се гордеем с тях, но това съвсем не е постижение на нашата образователна система. Това са единици, които се справят добре, въпреки образователната система, а не благодарение на нея", каза още гостът.

Системата наистина е консервативна, в нея трябва много внимателно да се пипа и не бива това да се прави от който и да е, подчерта Колева. "Това трябва да бъде обект и на много широк обществен консенсус, но как влизаме от 19 век (това, което в момента е образованието) в 21-ви е много, много трудна задача. Тя минава през това кои са педагозите, кой влиза в класната стая, как преподава, как се изгражда целият процес", допълни тя.

Публичното говорене за образованието се размива в тези негови аспекти, които са свързани с действията, а не с резултатите, изтъкна Нели Колева. "Няма никакво значение колко милиона, а те ще са 155 милиона лева, ще дадем, за да се изградят STEM центрове, ако в тези центрове не работят учители, които наистина могат да си служат с технологиите и дигитализацията, която те им предоставят, това е една купчина пластмаса. От нея няма никакъв смисъл", допълни тя.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgara.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още