IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли трайно решение на проблема с гетата у нас?

По кои програми общините могат да кандидатстват за финансиране за обновяването на кварталите с незаконни жилища, коментира националният директор на "Хабитат България"

16:04 | 01.06.23 г.

В България официална статистика за броя на неформалните селища, или т. нар. "гета" няма. Има различни изследвания, които показват, че незаконните жилища в България са около 240-300 хиляди. Ако се има предвид действащият в момента закон, според регламента тези жилища трябва да бъдат разрушени, а на живущите в тях да бъде предоставено алтернативно настаняване, но като се има предвид мащабът на проблема, това би било невъзможно. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Минчо Бенов, национален директор на „Хабитат България“.

Според него вместо положението да се подобрява, от година на година проблемът се задълбочава и става все по-трудно решим. „За съжаление, разрастването на тези незаконни селища става и ставаше през годините с мълчаливото съгласие и пред очите на общинските администрации. Тяхна е отговорността да не допускат незаконно строителство и когато констатират такова, да го прекратяват, но това не се прави и тези незаконни селища се разширяват“, посочи той.

Бенов съобщи, че позицията на организацията „Хабитат България“ е, че тези селища трябва да се обновяват – да се разработи съответното градоустройство и те да бъдат обезпечени с основни услуги и инфраструктура, като канализация, вода, сметоизвозване. 

„Предлагаме да се разработи една нова глава в Закона за устройството на територията по примера на Румъния и други страни, които се справят така с проблема – създават специфичен регламент, който позволява обновяването на тези квартали. Когато, и ако се създаде такъв регламент, трябва да се започне със заснемане на сега съществуващите сгради. Тези, които са негодни, дори опасни за хората, които ги обитават, следва да бъдат разрушени“, съветва националният директор на „Хабитат България“.

По думите му възможности за финансиране има. Бенов обясни, че тяхната организация е успяла да включи в сегашния програмен период в програмата за регионално развитие обновяването на тези квартали като дейност, която може да бъде финансирана през т.нар. интегрирани планове. Според него с разрешаването на тези проблеми ще се постигнат икономически ефекти в много аспекти, включително и в дългосрочен план.

Минчо Бонев разказва за кампанията ''Home Equals'', която има за цел да постави темата във фокуса не само на общественото внимание, но и на хората, които разработват политики. Той подчерта, че проблемът с гетата в световен мащаб е изключително голям. По думите му става въпрос за повече от 1 милиард души, чиито проблеми се отразяват на икономика, здраве, образование.

Той обясни, че преди да започне кампанията, „Хабитат“ и международен институт са изготвили доклад, който показва, че в определени страни, където и проблемът е по-голям, има резерв за нарастване на БВП с 10,5% при неговото разрешаване. 

„За всяко едно незаконно строено жилище не се плащат такси и данъци, да не си правим и илюзии, че там не се извършват разпоредителни сделки. Тези жилища се унаследяват, прехвърлят, продават – тоест фискът губи едни преки приходи само от това. Често в тези неформални селища няма течаща вода, няма канализация – те са развъдници на болести, поради лоши жилищни условия, а децата не ходят и на училище. Съществуват изследвания, според които ако се реши този проблем, посещаемостта на децата в училище ще се повиши с около 30%“, коментира националният директор на „Хабитат България“.

Какви са предизвикателствата пред осигуряването на жилищните нужди в България? Ще има ли стратегия с дългосрочни цели за решаване на проблема с гетата у нас?

Целият коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още