IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майстер: Инфлацията няма да спадне от само себе си и ни чака втора фаза на покачване

Високите дълг и инфлация са относително положителни за длъжниците, коментира изпълнителният директор на Intercapital Marketsц-.;

22:14 | 08.08.23 г.

Инфлацията няма да спадне от само себе си, чака ни втора фаза на покачване заради фактори, които все още не са започнали да оказват въздействието си. Това коментира Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира ефектите на т.нар. "Байдъномика" и състоянието на американската икономика в седмичната редовна рубрика на предаването "Америка в развитие". 

"Първата фаза на инфлацията бе провокирана от свиването на производствените мощности по време на пандемията и геополитически фактори. Втората фаза ще видим, когато увеличените заплати на служителите доведат до по-високи цени. Това още не сме го видели и тепърва предстои", коментира гостът.

Относно очакванията за инфлацията събеседникът посочи, че в момента се дебатира дали Фед трябва изобщо да се бори с инфлацията, ако тя е 3%. „Аз по-скоро съм на мнение, че тя няма да спадне от само себе си и ни чака по-висока инфлация от тази досега", каза Майстер и уточни, че засега Фед продължава да твърди, че инфлацията ще бъде намалена до 2%.

Високият дълг и високата инфлация са относително положителни за длъжниците, коментира още гостът. „Единият начин да се намалят задълженията е да има по-висока инфлация. За икономиката като цяло не би било добре да се влиза в дълъг период на подобни събития, но ако има индикации, че ще се върнем към нормалното, към 2% инфлация, след шест месеца, след две или три години, това може да има по-скоро позитивен ефект“, коментира Майстер. 

"Пазарите са полудели, особено в последните три месеца с тази история с изкуствения интелект", каза експертът по повод настоящото състояние на пазарите. По думите му несъмнено ще има развитие на софтуерната индустрия, но това развитие е постоянно и едва ли ще бъде спряно, а качването на цени на компании с 20-30% за няколко месеца е нелогично. 

Според Майстер Fitch е действал напълно оправдано, като понижиха рейтинга на САЩ: "На тях това им е работата. Виждат много големия дефицит и реагират спрямо него. Ако не бяха намалили рейтинга сега, никой нямаше да го забележи, защото всички сме свикнали, че САЩ са най-големият и най-сигурният пазар за дълг. Fitch имаше за цел да привлече вниманието на пазарите върху този голям дефицит. Ако не го бяха направили сега, щеше да им се наложи да го направят по-късно и да намалят рейтинга с повече. Така че - да, бяха прави да го направят".

Пазарите все още не са реагирали на тази промяна, но поне спряха големите потъвания, каза още той. "Започнаха повече да обръщат внимание на кривата на доходността, но пазарите на акции реагираха на тези новини, като засега още не са върнали цялото покачване покрай манията около AI, но очаквам корекцията да продължи", каза Майстер.

Той отбеляза, че в момента пазарите се държат ирационално и това може да продължи още доста дълго време, но очакванията му са, че ще видим спад от около 10-15% през идните 12 месеца, "но това движение няма да е линейно, а ще има покачвания и слизания".  

Каква е подходящата стратегия за инвеститорите в настоящата пазарна среда? 

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още