IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата агенция на ЕС за борба с прането на пари ще следи рискови банки и криптоактиви

AMLA ще е пряк надзорник върху около 40 от най-важните банки или предприятия от финансовия сектор, каза Ева-Мария Попчева от ЕП

22:14 | 05.10.23 г.

Новият европейски Орган за борба с изпирането на пари (AMLA), който беше обявен преди две години, ще действа като надзорник и координатор на националните органи и ще намали риска за финансовата и икономическата стабилност на съюза. Това каза Ева-Мария Попчева, зам.-председател на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Борбата срещу изпирането на пари в момента е компетенция на отделните държави членки на ЕС и когато те допуснат "мръсни пари" на своя територия, тези средства много лесно намират път през общия пазар към други държави, посочи събеседникът.

Попчева обърна внимание, че желанието на държавите членки на ЕС да предпазят репутацията си и собствените си интереси често пречат на ефективната борба с изпирането на пари и финансирането на незаконни дейности в съюза, както се видя от случая с Danske Bank. „При скандала с Danske видяхме, че ЕС няма структури, които да взимат ефективни мерки срещу такива действия, като политически и национални интереси са попречили на действията на Европейския банков орган“, каза тя.

"Сега искаме, заедно с правителствата на държавите членки, да установим агенция против изпирането на пари и финансирането на тероризма, която ще е съвсем независима и ще наблюдава такива движения в банковия и нефинансовия сектор за изпирането на пари... AMLA ще е пряк надзорник върху около 40 от най-важните банки или предприятия от финансовия сектор, който са най-рисковите. От друга страна, АМLA ще е надзорник на надзорниците във всяка една страна... и ще координира тези надзорници", допълни гостът в предаването.

Агенцията ще помогне за по-добрата обща работа на националните органи, които имат различни стандарти и правомощия, и ще има съдействието на Европейската централна банка. 

"Криптоактивите също ще бъдат обект на AMLA, като по-голямата регулация ще повиши доверието в този вид активи", смята Попчева.

По думите на събеседника за банките и финтех сектора новият орган срещу изпирането на пари ще е улеснение, като въведе по-малко бюрокрация с по-ясни правила, което ще намали и разходите. "Сега те трябва да изпълняват правилата на всяка държава членка и инструкциите на националните надзорници поотделно, а с новото законодателство ще уеднаквим изцяло начина, по който те ще подават информация", каза Попчева.

Около 1% от общия БВП на ЕС е икономически заложен в изпиране на пари и финансиране на криминални дейности, като войната в Украйна само е засилила този процес в стремежа за избягване на санкции. AMLA ще подобри координацията при прилагането на финансовите санкции на ЕС, каза още Ева-Мария Попчева.

Преговорите с правителствата за AMLA трябва да приключат до средата на 2024 г., законодателството да влезе в сила до началото на 2025 г., като реално ще заработи напълно през 2026 г.

Повече за новите инициативи на ЕП за борбата с прането на пари и фондовите пазари може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още